Het coronavirus dwingt de VUB tot alternatieven: een leegstaand kantoorgebouw in de Jozef II-straat werd omgevormd tot 7 leslokalen waar vanaf 21 september 2020 maximaal 455 studenten veilig les kunnen volgen

| Het coronavirus dwingt de VUB tot alternatieven: een leegstaand kantoorgebouw in de Jozef II-straat werd omgevormd tot 7 leslokalen waar vanaf 21 september 2020 maximaal 455 studenten veilig les kunnen volgen.

Ondanks corona niet meer ernstige psychische klachten bij studenten

Jelle D'hont
02/04/2021

Studenten voelen zich slechter door corona, maar er is geen stijging van ernstige psychische klachten. Dat blijkt uit onderzoek van de VUB onder 7.100 studenten. Wel maken meer studenten melding van lichte klachten, zoals rusteloosheid en somberheid.

De studenten werden de afgelopen maand opgebeld door masterstudenten psychologie. Op die manier wilde de VUB de studenten een hart onder de riem steken en peilen naar hun welzijn. Van de ondervraagde studenten had maar liefst 55% last van milde klachten. 18% had last van klachten waarvoor professionele hulp aangeraden is en 2% had last van ernstige klachten. Die laatste groep wordt, mits toestemming, teruggebeld. Zij worden dan doorverwezen naar professionele welzijnsinstanties.

Volgens professor Johan Vanderfaeillie, één van de organisators van de actie, heeft het mentale welzijn van de studenten een flinke deuk opgelopen. “Het welzijn van studenten is nu lager dan voor de aanvang van de COVID-pandemie. Studenten ervaren de voorbije maand als een duidelijk lastige tijd in hun leven.”

In totaal namen zo'n 7.100 studenten deel aan het onderzoek. Dat is de helft van de studenten die gebeld konden worden. Twintig procent was onbereikbaar, dertig procent gaf aan niet te willen deelnemen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni