Ondervoorzitter Moslimexecutieve neemt ontslag

© PhotoNews
| Grote Moskee van Brussel: Islamitische wereldliga Islamitisch en cultureel centrum van België.

De ondervoorzitter van de Belgische Moslimexecutieve, Salah Echallaoui, heeft ontslag genomen. Dat schrijft La Libre Belgique. Hij doet dat na beschuldigingen van Marokkaanse infiltratie in het bestuur.

De voorbije dagen laaide de discussie over de Brusselse Grote Moskee en de beheerder van de moskee, het EMB, opnieuw op. Justitie bracht een negatief advies uit over de doorstart van de moskee. Die werd vorig jaar onttrokken aan de invloed van Saoedi-Arabië. Maar onder de nieuwe bestuurders zouden spionnen voor Marokko zitten. Het zou onder meer gaan om ondervoorzitter Salah Echallaoui.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zei vorige vrijdag dat alle organen van de Moslimexecutieve moeten worden vernieuwd met moslims die het goed menen met ons land. De Moslimexecutieve reageerde verontwaardigd op de opmerkingen van Van Quickenborne.

'Verdedigen van rechten, waardigheid en eer'

Ondervoorzitter van de Moslimexecutieve Salah Echallaoui hekelde dinsdag in La Libre opnieuw de woorden van de minister van Justitie. "Daaruit blijkt dat de minister breekt met een aantal tradities in dit land," aldus de ondervoorzitter. "Onze dossiers worden beheerd in de grootste neutraliteit en transparantie, onafhankelijk van enige buitenlandse invloed. Ik verdedig de islam, want die is in overeenstemming met onze democratische waarden." Tegelijk kondigt hij zijn ontslag aan: "Ik ga me richten op het verdedigen van mijn rechten, waardigheid en eer."

In een reactie bevestigt het EMB het ontslag van de ondervoorzitter. Tegelijk zegt de EMB via alle juridische wegen te zullen optreden tegen "onaanvaarbare beschuldigingen" en geen poging tot inmenging te zullen aanvaarden in zaken die hun eredienst aanbelangen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?