Onderwijsnetten gaan gegevens over kleuters uitwisselen

© DJ Buck

Het Franstalig en het Nederlandstalig onderwijs gaan gegevens uitwisselen over de kleuters die in hun netten zijn ingeschreven. Daardoor moet vooral in Brussel snel duidelijk worden waar kinderen zich inschrijven.

Door de plaats tekorten in het onderwijs van de laatste jaren, zijn er bij elke inschrijvingsronde in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel een aantal kleuters die uit de boot vallen. Het is tot nog toe niet duidelijk waar die kinderen naartoe gaan, of ze bijvoorbeeld plaats vinden in het Franstalig onderwijs of in de Rand.

Knelpunt daar was de uitwisseling van gegevens tussen de twee taalnetten. Daar willen de bevoegde minister Joëlle Milquet (CDH) en Hilde Crevits (CD&V) nu een mouw aan passen.

Vanaf 1 oktober zullen de Vlaamse en de Franse gemeenschap gegevens uitwisselen over niet-leerplichtige leerlingen, zoals dat nu al gebeurt voor kinderen in het lager onderwijs.

“Als die gegevens beschikbaar zijn ken er een betere screening gebeuren in het kader van de capaciteitsproblematiek in Brussel”, klinkt het in een mededeling.

De vraag om meer gegevens uit te wisselen werd in het verleden al vaak gesteld, vooral vanuit het Lokaal Overlegplatsform (LOP).

Ook voor leerlingen in het secundair onderwijs worden gegevens uitgewisseld vanaf het volgende schooljaar, al stellen de capaciteitsproblemen zich daar minder scherp.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?