Onderzoek naar Molenbekenaar die valse informatie gaf aan politie

© vrt

Het Brusselse parket heeft een onderzoek geopend naar de valse aangifte die zondagavond aanleiding gaf tot huiszoekingen in de Onafhankelijkheidsstraat en de Kempenstraat in Sint-Jans-Molenbeek. Dat meldt het Brusselse parket.

In de aangifte, die via Facebook zou gebeurd zijn, werd gemeld dat Salah Abdeslam, de voortvluchtige verdachte van de aanslagen in Parijs, zich schuilhield in een leegstaande woning, maar daar bleek niets van aan. Eén man werd zondagavond al opgepakt maar volgens gerechtelijke bronnen is het verre van zeker of hij ook de valse aangifte deed.

"De informatie aan de basis van de tussenkomst van zondagavond was inderdaad mogelijks vals," zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch, " en naar alle waarschijnlijkheid werd er bewust verkeerde informatie overgemaakt aan de politiediensten. De politie is een mogelijke verdachte op het spoor en heeft deze man ook gisteren in de loop van de avond gearresteerd. Verschillende andere personen worden ook verhoord als getuige."

"Het komt er nu op aan uit te maken of de gearresteerde man, diegene is die de politie moedwillig op het verkeerde been heeft willen zetten of niet", gaat de woordvoerster voort. "Op basis van het politioneel onderzoek zal het parket beslissen of de man voor de onderzoeksrechter wordt geleid, dan wel weer in vrijheid wordt gesteld."

De man die verantwoordelijk is voor de valse aangifte, riskeert een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en een geldboete van 120 tot 1.800 euro.

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?