Ontmanteling van Schaarbeek-Vorming begint

Nadat het richtschema Schaarbeek-Vorming vorig jaar werd goedgekeurd, komt er nu schot in de herwaardering van Brussels grootste grondreserve.

Schaarbeek-Vorming (S-V) is het grote voormalige spoorwegterrein in het noorden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Er bestaan al geruime tijd plannen om het grote voormalige rangeerstation om te vormen tot stadsgebied. Die plannen worden nu concreet.

Het Federale Fonds voor Spoorweginfrastructuur bezit het grootste deel van de terreinen, de NMBS-Holding een kleiner deel. De terreinen worden nu onder handen genomen door spoorbeheerder Infrabel.

Verwacht wordt dat de ontmanteling en sanering van S-V (600.000 kubieke meter grond) een zware dobber zal zijn en pas klaar zal zijn tegen het eerste lustrum van 2020. Na de sanering worden de gronden overgedragen aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat er tezamen met de Haven van Brussel twee logistieke centra zal bouwen, een voor grote distributie en een voor de plaatselijke bevoorrading van Brussel.

De Vroegmarkt en het Europees Centrum voor Fruit en Groenten zullen hun intrek nemen in het grote logistieke centrum. Het grote centrum zal aangesloten worden op het spoorwegnet en mogelijk ook op Brucargo.

De ontwikkeling van S-V past in een breder plan van het Brussels Gewest om tegen 2030 5.400 nieuwe jobs te creëren die vooral laaggeschoolde Brusselaars aan het werk moeten zetten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?