'Ontradingscampagne DVZ is beneden alle peil'

Maximiliaanpark transmigranten Transitmigranten vluchtelingen Maximiliaanpark transmigranten Transitmigranten vluchtelingen
© PhotoNews
| Transitmigranten in het Maximiliaanpark.
© PhotoNews
| Transitmigranten in het Maximiliaanpark.

De ontradingscampagne van de Dienst Vreemdelingenzaken is even fout als de controversiële campagne van de N-VA. Dat zegt de vzw Orbit, die pleit voor een rechtvaardig migratiebeleid.

De campagne die N-VA lanceerde tijdens de onderhandelingen over het migratiepact in Marrakech, konden op groot protest van de bevolking rekenen, waarna de beelden offline werden gehaald. De vzw Orbit wil nu dat de Dienst Vreemdelingenzaken hetzelfde doet met de beelden uit de ontradingscampagne, die volgens stafmedewerker Hilde Geraets 'stuitend' zijn.

De campagne laat onder andere een tent zien waarin een paar mensen wonen. "No house, no money, no future," staat erop. Ook zie je mensen zonder wettig verblijf worden gearresteerd, en zijn er foto's van gesloten centra. "No to illegal migration, don't come to Belgium!" staat bij enkele beelden. De teksten zijn ook vertaald in het Arabisch.

dvz
De beelden zijn terug te vinden op de Facebookpagina 'Immigration Department Belgium'.

Via Facebook wil de Dienst Vreemdelingenzaken een 'aanzuigeffect' voorkomen. Een dergelijk effect is niet wetenschappelijk onderbouwd, beargumenteert de vzw Orbit. Daarnaast stoort het de vzw dat de overheidsdienst nergens communiceert over de mogelijkheid om bescherming aan te vragen. "Deze beelden horen thuis op de website van een extreemrechtse groep, niet op de officiële overheidscommunicatie, die volledig hoort te zijn in haar communicatie."

De beelden moeten volgens Geraets dan ook per direct offline. "Stel je voor dat Maggie De Block een campagne voert waarin ze zegt dat terminaal zieken moeten ophouden met toneelspelen? Dat is ondenkbaar. En toch gebeurt dit wel voor migranten. Hoe kun je als overheidsdienst verwachten dat mensen je met respect behandelen als ze haar clienteel zelf op deze manier tegemoet treedt?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?