keelbeek ontruiming 2

De ontruiming van de Keelbeeksite in Haren was ongegrond. Dat zegt de rechtbank van eerste aanleg in kort geding. Met het vonnis vallen ook de dwangsommen weg voor de activisten die er protesteren tegen de geplande nieuwe gevangenis.

De actievoerders die maandag van de Keelbeeksite in Haren zijn gezet, krijgen van de rechter nu gelijk in hun protest tegen die ontruiming. De Brusselse rechtbank van eerste aanleg verklaarde de hele uitzettingsprocedure ontoelaatbaar. Dat betekent dat de bepalingen die eraan verbonden waren, nu wegvallen. Het gaat dan onder meer om de dwangsommen van 2.500 euro per persoon per dag die het terrein bezet.

Ondertussen is het terrein wel vrijgemaakt. Een deel van de bezetters is naar een aanpalend terrein getrokken. De procedure was aangespannen omdat de Regie der Gebouwen volgens hen niet het recht had om voorbereidende werkzaamheden te beginnen nog voor de vergunningen allemaal rond zijn.

De actievoerders beraden zich nog over wat ze nu gaan ondernemen. Ze hebben het terrein in Haren maandenlang bezet, uit protest tegen de komst van een nieuwe gevangenis voor 1.200 gedetineerden.

Nieuwe gevangenis Haren

De federale regering plant de grootste gevangenis van het land (1.190 plaatsen) op de Keelbeeksite in Haren. Een bonte waaier aan groeperingen verzette zich lang tegen het project, maar tevergeefs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Haren , Samenleving , Nieuwe gevangenis Haren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni