Ontvoeringsangst heeft Brusselse ouders te pakken

AM, EC
© BRUZZ
28/10/2019
Updated: 28/10/2019 18.19u

Zeven meldingen van ontvoeringspogingen doken de voorbije maand op in Brussel. Een achtste melding uit Koekelberg bleek nep. Het regent foto’s van witte bestelwagens op sociale media, maar wat is ervan aan?

Het Brussels parket maant aan tot kalmte, nu er online her en der meldingen opduiken van vermeende kidnappings rond Brusselse scholen.

“Het is niet zo dat er opeens meer meldingen zijn dan anders”, zegt woordvoerder Denis Goeman van het Brussels parket. “We krijgen regelmatig meldingen, klachten of geruchten die worden onderzocht. Alleen zijn er de laatste weken een aantal zaken die op sociale media werden verspreid.”

Zo werd op 4 oktober een 10-jarig meisje in Sint-Pieters-Woluwe ’s avonds aangesproken door een onbekende man. Op 10 oktober zou een jongen zijn benaderd na schooltijd in Schaarbeek, op 13 oktober zou een tweejarig jongetje zijn aangesproken in een park in Neder-over-Heembeek. Vorige week kwamen daar nog drie meldingen bij uit Vorst, Molenbeek en Evere. In alle drie gevallen ging het over een meisje tussen 10 en 12 jaar dat na school zou zijn aangesproken door een man. Rond het Atheneum van Koekelberg dook dan weer een filmpje op van een verdachte witte camionette, maar dat bleek om een foute grap te gaan. Dit weekend zou ten slotte een jongen aangesproken zijn op de parking van de Delhaize in Sint-Lambrechts-Woluwe.

“Er is nog geen objectief verband ontdekt tussen die verschillende meldingen”, benadrukt woordvoerder Goeman aan BRUZZ. Voorlopig werden ook nog maar twee formele klachten ingediend bij de politie.

Verwarring

Dat betekent dat ook enkel die twee verhalen effectief worden onderzocht. Op die manier is het moeilijk uit te maken wat van de feiten nog klopt en wat niet.

“Je zit hier met een sterke angst, namelijk die dat er iets met je eigen kinderen zou gebeuren. Zoiets valt moeilijk te weerleggen met rationele argumenten,” zegt professor communicatiewetenschap Ike Picone (VUB). “Scholen zijn misschien behoedzaam om het te ontkennen, want die ouders kunnen wel degelijk een witte bestelwagen hebben gezien. Er ontstaat verwarring, en dan kan de massahysterie sneller groeien.”

(Lees verder onder de video.)

VUB-professor Mediastudies Ike Picone waarschuwt voor de gevaren van sociale media.

Dat is ook waar het parket voor waarschuwt. “Het heeft geen zin om zomaar foto’s van witte bestelwagens of niet gecontroleerde informatie online te gooien”, zegt Goeman. “We moeten opletten dat de commentaren en meldingen op de sociale media geen angstsfeer creëren.” Hij roept getuigen met concrete informatie op om naar de politie te stappen.

Desinformatie

De politiezones roepen de familie van de kinderen eveneens op om officieel klacht neer te leggen. “Vanaf er een klacht is, nemen we die uiteraard ernstig”, zegt korpschef Michael Jonniaux van de politiezone Montgomery, waar de klacht uit Sint-Pieters-Woluwe binnenkwam. “Dan houden we een verhoor met een kind en kijken we naar de camerabeelden.”

Zonder formeel onderzoek blijft het moeilijk om de bezorgdheden van de ouders te weerleggen, zegt Picone. “De discussie die vroeger aan de schoolpoort leefde, wordt nu verlegd naar sociale media. Ouders die elkaar willen signaleren, kiezen voor meer privacy in besloten groepsgesprekken op Messenger of WhatsApp. Maar het gevaar van zulke gesprekken is dat je niet kan controleren welke desinformatie daar circuleert en dat de klassieke media ze niet kunnen nuanceren.”

Van kwaadwillige angstzaaiing is momenteel geen sprake. “We gaan niet uit van bewuste verspreiding van foutieve informatie, want het gaat hier om kinderen”, zegt korpschef Jonniaux. “Zij vangen zelf dingen op in de media, en zijn dan misschien extra op hun hoede als iemand hun bijvoorbeeld de weg komt vragen. Net omdat ontvoeringen zo complex zijn, blijven we voorzichtig.”

Elien Heleven (doctor Psychologie aan de VUB) laat haar licht schijnen op het fenomeen in de BRUZZ-studio.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, kidnapping, Poging tot ontvoering, Ike Picone, desinformatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni