Ook in Brussel stevige opmars mazelen

Mazelen is een van de meeste besmettelijke ziektes.

Tijdens de eerste maanden van dit jaar zijn er 69 besmettingen met de mazelen vastgesteld in Brussel. Dat blijkt uit cijfers van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Ter vergelijking, tijdens dezelfde periode vorig jaar was er slechts één geval van de ziekte in het gewest.

Sinds vorig jaar worden er steeds meer mazelen vastgesteld in Europa. Ook Brussel blijft niet gespaard van de besmettelijke ziekte. In februari raakte bekend dat er tijdens die maand alleen al meer gevallen werden vastgesteld dan in heel 2018. 

Uit cijfers van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), onder andere bevoegd voor het gezondheidsbeleid in Brussel, blijkt dat tijdens het eerste trimester van dit jaar er maar liefst 69 besmettingen gemeld werden, ten opzichte van één tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Uit de meest recente cijfers blijkt dat er ook in de andere landsdelen meer besmettingen zijn, maar volgens dokter Dirk Devroey (VUB) - die ook voor de kamerlijst van Open VLD in Vlaams-Brabant opkomt - kan er wel een verhoogd risico zijn in grootsteden. "Daar heb je namelijk meer artsen in alternatieve circuits, die ouders, op een totaal onwetenschappelijke basis, afraden om hun kinderen te vaccineren," legt hij uit. 

Jongvolwassenen

Naast jonge ongevaccineerde kindjes lopen ook jongvolwassenen tussen 25 en 45 jaar extra risico. De GGC laat weten dat het merendeel van de patiënten jongvolwassenen zijn die onlangs in landen geweest zijn waar de ziekte zich snel verspreidt, zoals Frankrijk, Oekranië en Roemenië. 

"Jongvolwassenen zijn niet altijd gevaccineerd of hebben de vaccinatie niet correct gekregen," aldus Devroey nog. "Het vaccin moet eigenlijk twee keer gezet worden, een keer op heel jonge leeftijd en een tweede keer in de tienerjaren. Mensen ouder dan 45 hebben de ziekte vaak al gehad, en zijn dan ook immuun."

Volgens Devroey is er geen reden tot paniek, maar is het wel noodzakelijk om maatregelen te nemen. "Het is vooral belangrijk om baby's goed te vaccineren. Daarnaast gaan jongvolwassenen best na of ze wel degelijk goed gevaccineerd zijn, daarvoor kunnen ze terecht bij hun huisarts." Bij twijfel is het trouwens niet schadelijk om het vaccin opnieuw te laten zetten.

Meest besmettelijke ziekte

Mazelen is een van de meest besmettelijke ziektes en kan dodelijk zijn. De symptomen zijn koorts, hoesten, een loopneus een rode uitslag op de huid en verminderde eetlust. Er is ook een risico op een hersenontsteking, die kan leiden tot een blijvende handicap of het overlijden van de patiënt. Vier op de duizend mensen die besmet raken belanden in het ziekenhuis, een op de duizend sterft.

De GGC laat nog weten dat er een campagne komt om het belang van vaccinaties te benadrukken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?