Het carnaval op het Sint-Gillisvoorplein wordt begeleid door Braziliaans percussie van Terra Brasil et Matissa.

Ook in Brussel vier je carnaval: dit zijn de optochten

Godfried Roelant
© BRUZZ
25/02/2020

Tussen 27 februari en 4 april wordt in verschillende Brusselse gemeenten carnaval gevierd. Van Brussel-Stad, tot Etterbeek, Schaarbeek en Watermaal-Bosvoorde. Overal kan je wel ergens een carnavalstoet meepikken. Een overzicht.

De krokusvakantie wordt traditioneel ook wel de carnavalsvakantie genoemd. Carnaval, ofwel de samentrekking van het Latijnse carnem en levare, betekent letterlijk ‘het wegnemen van het vlees’ en duidt binnen de christelijke traditie op het begin van de vasten. Dat is een 40-dagen durende periode in de voorbereiding op Pasen die vrij vertaald vraagt om een sobere levensstijl.

Maar voor heel wat mensen is carnaval niet langer een religieuze aangelegenheid, maar wel het ideale moment om zich nog eens te verkleden en het feestbeest los te laten. Ook Brussel telt een pak optochten:

> Brussel-Stad: Noordwijkparade (27/02), Boliviaanse Diablada (29/02) en Venetiaanse Marollen (27/02)

Wie in het centrum van de stad woont, zal niet aan de festiviteiten kunnen ontsnappen. Nochtans heeft dat deel van Brussel geen uitgesponnen traditie in het vieren van carnaval. Al zijn de Boliviaanse carnavalsstoet en de parade in de Marollen toch al aan hun respectievelijk 14de en 10de editie toe.

Het Carnaval d’Oruro, zoals de Boliviaanse variant heet, wordt gekenmerkt door de diablada. Dat is een duivelskostuum dat iedereen draagt in de stoet en waarmee ook Manneken Pis mee zal worden uitgedost. Wie graag wil meelopen in de optocht, moet op zaterdag 29 februari om 16 uur op het Sint-Katelijneplein staan.

Carnaval de Oruro

| De diablada, een duivelskostuum dat eigen is aan de Boliviaanse viering van carnaval. Ook Manneken Pis zal er op zaterdag 29 februari mee worden uitgerust.

In de volkswijk Marollen kijken de carnavalisten voor inspiratie al een decennium lang naar Venetie. Daar vieren ze tussen 15 en 25 februari tien dagen lang carnaval. Aan het Vossenplein maken ze daar op zaterdag 29 februari een kortere versie van met een wandeling tussen 14 en 17 uur.

En dan is er nog de Noordwijkparade. Die klinkt minder exotisch, maar hoeft zeker niet onder te doen. Op donderdag 27 februari verwachten de organisatoren zo’n 500 lachende deelnemers om vanaf 13.30 uur mee van aan het Noordstation richting de Antwerpsesteenweg te stappen. De keuze voor het thema dit jaar viel op natuur en milieu. Een groot clownspektakel sluit de dag af.

> Etterbeek: intergenerationele carnavalstoet (28/02)

Etterbeek dan. Daar vertrekt op vrijdag 28 februari om 14 uur aan het buurthuis Chambéry ‘een vrolijke, beestige en toffe stoet’. Iedereen wordt gevraagd om zich te tooien in de vacht van een wolf, of maskers te dragen met de kop van het beest. Die kan je zelf gaan maken in verschillende buurthuizen voorafgaand aan het evenement.

> Kraainem: no plastic, still a party (29/02)

Voor de clowns in Kraainem wordt het dit jaar een plasticvrij carnaval, een unicum in Brussel. De folkloristische ommegang met de nodige fanfares en praalwagens is dat allerminst. Afspraak op zaterdag 29 februari om 14u30 aan de Baron d’Huartlaan.

> Schaarbeek: een eeuwenoude traditie (28/03)

In Schaarbeek weten ze als geen ander wat carnaval inhoudt. De eerste keer ‘Scharnaval’, zoals het daar genoemd wordt, dateert alweer van 1903. Een eeuwenoude traditie dus die enkel werd onderbroken door de wereldoorlogen en de woelige periode onder ex-burgemeester Roger Nols.

Het Schaarbeeks carnaval zit op zaterdag 28 maart aan editie nummer 91. Voor de twee kilometer lange optocht zullen naar goede gewoonte zo’n 20.000 kijklustigen naar de Ezelsgemeente afzakken.

Tip voor de bezoeker: op de website van de gemeente kan je online kortingsbonnen afdrukken die recht geven op een gratis toegangskaartje tot de verschillende attracties op de plaatselijke kermis.

> Sint-Gillis: Braziliaans getrommel op het Voorplein (29/02)

Braziliaanse percussie van Terra Brasil et Matissa is net als vorig jaar de eyecatcher op het carnavalsgebeuren op het Sint-Gillisvoorplein. Dat moet ‘de gemeenschap dichter bij elkaar brengen’ en vindt plaats op zaterdag 29 februari vanaf 14 uur.

> Sint-Joost: na 60 jaar back in business (04/04)

Sint-Joost-ten-Node blaast zijn historische carnavaltraditie opnieuw leven in. Op 4 april zullen voor het eerst in bijna 60 jaar de carnavalreuzen van Sint-Joost opnieuw door de straten paraderen. Het idee om het carnaval opnieuw te organiseren kwam uit burgerbijeenkomsten in de gemeente.

Er wordt een praalstoet georganiseerd met wagens, allemaal in het thema reizen. Kers op de taart: de oude reuzen van ten Node, Sint-Joost, de dichter Jean-Baptiste Houwaert en legendarische burgemeester Guy Cudell worden hiervoor uit hun opslagplaats gehaald en hersteld. De reuzen zijn ongeveer 3,2 meter hoog en werden voor het laatst gebruikt in 1952, bij de viering van 700 jaar Sint-Joost-ten-Node.

> Watermaal-Bosvoorde: Gallisch dorp aan de vijvers (21/03)

Tot slot is er nog Watermaal-Bosvoorde. De groene oase van rust aan het Zoniënwoud wordt voor een keer een gekkenhuis rond de Coin du Balai aan de vijvers van Bosvoorde. Die verandert op zaterdag 21 maart vanaf de namiddag in een Gallisch dorp.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, carnaval, overzicht stoeten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni