Abortusdebat en referendum in Ierland

| Zowel voor- als tegenstanders van de huidige abortuswetgeving in Ierland trokken in binnen- én buitenland op straat om twijfelende kiezers te proberen overtuigen (archiefbeeld).

Ook Brusselse Ieren stemmen mee in abortusreferendum

Ken Demol
© BRUZZ
26/05/2018

Het katholieke Ierland heeft zich gisteren massaal uitgesproken voor of tegen abortus. Ook Brusselaars stemden mee in het referendum, zelfs al moesten ze daarvoor speciaal terug naar Ierland. Anderen mochten daarentegen helemaal niet stemmen.

“Dit referendum is ontzettend belangrijk. Verschillende van mijn vriendinnen kwamen hier al rechtstreeks mee in aanraking, bijvoorbeeld omwille van een onvoorziene zwangerschap. Hopelijk winnen we dit referendum.”

Aan het woord is Catriona. De Ierse woont al sinds januari in Brussel, maar zakte afgelopen zondag speciaal af naar bakermat Ierland. De reden? Om nog één week campagne te voeren om abortus in Ierland mogelijk te maken, en natuurlijk om zelf een stem uit te brengen.

Vrijdag stemde Ierland samen over de toekomst van haar abortuswetgeving. Vandaag is abortus plegen illegaal in Ierland. Vrouwen mogen er wel voor naar het buitenland, en de ingreep is ook toegestaan wanneer het leven van de moeder in gevaar is. Maar volgens critici gaan die uitzonderingen niet ver genoeg. Een referendum moet nu uitsluitsel bieden over hoe de meerderheid van de Ieren denkt over het gevoelige onderwerp.

Op de definitieve uitslag is het nog even wachten, al wijzen de laatste peilingen op een nipte overwinning voor de 'ja'-campagne, zo schrijft The Guardian.

"Mensen komen vooral naar Ierland om 'ja' te stemmen, veel neen-stemmers heb ik hier op de luchthaven nog niet gezien."

#HometoVote

Ook Ieren die in het buitenland wonen, werden massaal opgetrommeld om hun stem uit te brengen. Zo ook in Brussel. Hier wonen naar schatting zo’n 10.000 tot 15.000 Ieren, zegt de Ierse ambassade. De campagne BXL Repeal the 8th probeerde hen te overtuigen vrijdag naar Ierland te reizen om hun stem uit te brengen. Want stemmen bij Ierse verkiezingen kan enkel ter plaatse, niet vanuit het buitenland.

Sterker nog: veel Ieren die emigreren, verliezen al snel hun stemrecht. Wie 18 maanden in het buitenland woont, mag niet meer stemmen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Daniel, die momenteel in Brussel woont.

“Zelf mocht ik gisteren niet stemmen”, zegt hij. “Net zoals de meeste van mijn vrienden. Had ik mogen stemmen, zou ik daarvoor wel naar Ierland teruggekeerd zijn. Maar helaas.”

De internationale campagne #HometoVote schat dan weer dat er in totaal 40.000 Ieren in het buitenland wonen die wél stemgerechtigd zijn. Hoeveel er daarvan in Brussel wonen, is niet gekend. De campagne probeert de expats aan te moedigen naar Ierland te reizen om hun stem uit te brengen. En dan liefst ook nog een stem voor abortus.

“Ja, de meeste Ieren uit het buitenland die hier nog toekomen, stemmen ‘ja’”, geeft ook Catriona toe. “Veel ‘neen’-stemmers zie ik hier op de luchthaven niet passeren.”

Daniel durft zich zelfs aan een verklaring wagen voor dat fenomeen. Zelf zou ook hij ‘ja’ stemmen. “Historisch trekken veel progressieve, antikatholieke Ieren naar het buitenland. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dat nog steeds het geval is, ook in Brussel.”

Irish Pub

Zaterdagochtend plant BLX Repeal om de uitslag van het referendum live te volgen vanuit een Irish Pub (waar anders?) aan het Flageyplein. Zowel Daniel als Catriona durft alvast te dromen van een overwinning voor het ‘ja’-kamp. Beiden geloven ook dat het referendum en het debat sowieso hielpen om het taboe rond abortus te doorbreken.

“En wat het resultaat ook moge zijn, dat zal in ieder geval de wil van het Ierse volk weerspiegelen”, besluit Catriona.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , referendum , Ierland , abortus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni