Ook laaggeschoolde Brusselaars vinden steeds vaker werk

© PhotoNews
| Actiris verzorgt de begeleiding van werkzoekenden naar werk in Brussel.

Ook Brusselaars zonder hoger middelbaar diploma of niet-erkend buitenlands diploma vinden steeds vaker werk. Dat blijkt uit cijfers van Actiris. De afgelopen vijf jaar daalde de werkloosheid in deze groep met 22,6 procent.

De groep laaggeschoolde mensen, waar mensen met een niet-erkend buitenlands diploma ook onder vallen, is volgens de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling Actiris het grootst. Het gaat volgens woordvoerder Jan Gatz om tweederde van de Brusselse werkzoekenden, of 56.025 personen in 2019.

Ook onder de andere studieniveau’s daalde de werkloosheid. In 2019 waren er bijvoorbeeld 18.290 mensen met tenminste een hoger middelbaar diploma. Daar daalde de werkloosheid met 19,5 procent. Bij de hoger opgeleide mensen (13.732 personen) daalde de werkloosheid met 9,8 procent.

Voor de groep laaggeschoolde mensen is werk zoeken in Brussel het moeilijkst, legt Gatz uit. "De afgelopen vijfentwintig jaar is het aantal werkaanbiedinigen voor hooggeschoolden verdubbeld en voor laaggeschoolden gehalveerd. De helft van de werkaanbieders vraagt bovendien kennis van het Nederlands bovenop het Frans. En één op de vijf werkaanbiedingen vraagt drie talen, bijvoorbeeld ook nog het Engels."

actiris werkloosheid studieniveau
© Actiris

Het is volgens Gatz bemoedigend dat het toch gelukt is om de werkloosheid in deze groep naar beneden te halen. Hij ziet drie mogelijke oorzaken: er zijn de laatste jaren volgens hem veel jobs bijgekomen voor alle opleidingsniveau’s in Brussel. Ook is de afgelopen tien jaar het aantal laaggeschoolde mensen in Brussel met 6 procent gedaald, omdat mensen er vaker voor kiezen om toch een studie af te maken. Tot slot begeleidt Actiris deze groep ook actief naar werk.

Brussel telde in 2019 in totaal 88.047 werklozen. Dat is het laagste aantal sinds 2003. Ook de jeugdwerkloosheid daalt al jaren op rij. Brussel telde in 2010 16.079 jonge werkzoekenden, in 2019 nog maar 8.479.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?