Ook Smet dringt aan op opvangcentrum voor migranten

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Het Noordstation trekt veel transmigranten aan. De menselijke overlast is groot.

Het Brussels gewest is bereid minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) te helpen bij de zoektocht naar een oplossing voor de situatie aan het Noordstation in Brussel. "Ik ben blij dat Maggie De Block haar verantwoordelijkheid wil opnemen," zegt mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) "Maar zij zal de erfenis van Theo Francken en Jan Jambon moeten opkuisen," die een beleid van ontmenselijking hebben gevoerd.

Sinds maandag stoppen bussen van De Lijn niet langer aan het Noordstation, maar aan het nabijgelegen Rogierplein. Die ingreep kwam er na klachten van de buschauffeurs over de gevaarlijke en onhygiënische omstandigheden in het station. Daar verblijven al lange tijd transmigranten. Minister De Block gaf aan dat ze op korte termijn een oplossing wil zoeken. Haar collega Denis Ducarme (MR) vindt een opvangcentrum in Brussel oprichten, zoals Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) bepleit, alvast geen goed idee.

Nochtans is het zo'n centrum waar ook Brussels minister Smet een lans voor breekt. De sp.a'er heeft het over een onthaal- en oriëntatiecentrum, weg van het Noordstation, waar de mensen worden begeleid en geïnformeerd. Ofwel richting een asielprocedure, ofwel moeten ze het land verlaten, aldus Smet. Vanuit de federale regering kwam in het verleden kritiek op zo'n onthaalcentrum. Maar volgens Smet steekt die regering al jaren de kop in het zand.

"Als we een onthaalcentrum oprichten, krijgen we klop. Maar als de gemeente Schaarbeek politieacties onderneemt, dan zegt de Dienst Vreemdelingenzaken - van de federale overheid - dat ze die mensen moet vrijlaten", luidt het. "Het probleem is dat de federale overheid tot op heden niet thuis geeft, terwijl de sleutel daar ligt," zei hij in het actualiteitsprogramma De Ochtend op Radio 1.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?