Open Monumentendagen kunnen doorgaan in aangepaste vorm

De Sint-Gorikshallen is het centrale infopunt van de Open Monumentendagen.
Updated: 20-07-2020 - 12:34

De Brusselse Open Monumentendagen vinden dit jaar plaats tijdens het derde weekend van september. Door de coracrisis worden er wel extra veiligheidsmaatregelen genomen. Een bezoek moet ook online gereserveerd worden. Dat kan vanaf 4 september.

Het coronavirus wint de laatste weken opnieuw aan kracht en dus benadrukt het kabinet van bevoegd staatssecretaris Pascal Smet (sp.a-one.brussels) dat er streng zal worden toegezien op het naleven van de gezondheidsvoorschriften. Om een stormloop te vermijden zal iedereen ook online een plaats moeten reserveren.

“Reserveren kan vanaf 4 september zodat iedereen tijd heeft om een bezoek te plannen en een programma samen te stellen. Het is de voorwaarde om de Erfgoeddagen veilig te laten plaatsvinden tijdens deze gezondheidscrisis;" zegt de staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.

Naast de 93 traditionele monumenten, musea en plaatsen die tijdens de Open Monumentendagen, soms uitzonderlijk, toegankelijk zijn voor het publiek, zullen er in het derde weekend van september ook bijna 100 activiteiten georganiseerd worden. Het gaat daarbij om wandelingen of fietstochten, rally's, busuitstappen, tentoonstellingen, activiteiten voor gezinnen, en nog veel meer.

Kleur

Het thema van dit jaar is 'kleur'. De organisatie wijst op de alomtegenwoordigheid van kleur in de stad. Het is overal aanwezig, van woningen en kantoren, tot stedelijke voorzieningen en vervoersinfrastructuur.

"De Open Monumentendagen zijn een gelegenheid om bepaalde interieurs te (her)ontdekken, alsook om de gebruikte technieken en texturen (mozaïeken, sgraffito, tegels, behang, muurfresco's, glas in lood, marmer, ...) te belichten of om enkele zeer kleurrijke museumcollecties te ontdekken," zo staat te lezen in een persbericht.

De tweetalige brochure met alle details van het programma is vanaf 24 augustus verkrijgbaar bij het onthaal van Urban.Brussels, in de Sint-Gorikshallen, bij het BIP of op aanvraag (jdp-omd@urban.brussels). Vanaf dezelfde datum zal ook een drietalige versie beschikbaar zijn op de website van de Brusselse Open Monumentendagen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?