Openbaar onderzoek geopend voor plannen rond Beekkant

SD
© BRUZZ
01/05/2023

Het openbaar onderzoek voor de plannen rond metrostation Beekkant voor een nieuw stadsplein en -park is geopend. "Het moet een groene, levendige en aangename ontmoetingsplek worden," klinkt het op de website van Jef Van Damme, Molenbeeks schepen van onder meer Openbare Werken.

De gemeente Sint-Jans-Molenbeek maakte in 2021 bekend dat het de openbare ruimte rond metrostation Beekkant, dat 15.000m2 beslaat, wilde aanpakken.

Na een architectuurwedstrijd en verschillende infosessie met buurtbewoners, zijn de details van de plannen nu bekend.

Zo zal het plein voor het metrostation helemaal herdaan worden. Het nieuwe Beekkantplein zal uit drie delen bestaan. Eerst is er het Beekkantplatform, een verkeersvrij voorplein dat in de plaats komt van de huidige bushalte en dat wordt aangelegd bovenop het metrostation. Bedoeling is dat het plein één grote voetgangerszone wordt, klinkt het in de infofiche van het project. Daarop komen ook sportvoorzieningen, speeltoestellen voor kinderen en fietsenrekken.

Daarnaast is er de Beekkanttuin, die wordt aangelegd in het verlengde van de Dubois-Thornstraat tot aan de voet van de woontorens. De parkeerplaatsen en de rijweg worden vervangen door beplanting onderaan de woontorens en door een breed voetgangerspad.

Tot slot is er de zitkamertuin, een tijdelijke beplanting op het braakliggende terrein aan de achterkant van het station. Het gaat om het verwilderd stuk groen tussen het Weststation en het metrostation Ossegem, waar de 'Infrabel Academy' de site ook al besloeg.

Nieuwe busterminal

Daarnaast wordt de Dubois-Thornstraat eenrichtingsverkeer rond het metrostation, met uitzondering van het openbaar vervoer, en zal die aansluiten op het nieuwe voorplein van het station.

Er komt ook een nieuwe busterminal, die veiliger moet zijn en op- en afstapplaatsen zal hebben die voldoen aan de laatste normen.

Ook zal er achter het bestaaande metrostation een nieuwe loopbrug worden ingeplant, en ook ten noorden van het voorplein wordt een nieuwe loopbrug voorzien naar het toekomstige Westpark.

Voor de plannen zullen parkeerplaatsen langs de Machtensstraat worden geschrapt. "Op deze manier is er voldoende ruimte voor een breed trottoir langs de tuin," klinkt het.

Voor het project werd een architectuurwedstrijd gehouden die werd gewonnen door het duo Grue en vvv architecture urbanisme. Er werd in totaal iets meer dan 3 miljoen euro uitgetrokken voor het project.

Het openbaar onderzoek loopt nog tot 24 mei. De werken zouden dan begin 2024 kunnen starten, zo zei Van Damme vorig jaar.

b31c6508-vvvgruebeekkant.png

| Een toekomstbeeld van de Beekkantplannen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni