Metro Beekkant Sint Jans Molenbeek openbaar vervoer mobiliteit
© PhotoNews | Metro Beekkant Sint Jans Molenbeek.

Molenbeek richt nieuw stadsplein en -park in aan Beekkant

TDN
© BRUZZ
07/05/2021

Sint-Jans-Molenbeek wil de zone rond metrostation Beekkant aangenamer maken. De gemeente trekt daarom 3 miljoen euro uit om er een stadsplein en - park aan te leggen. De nieuwe publieke ruimte van in totaal 15.000 vierkante meter vormt een link tussen andere bouwprojecten in de buurt van het Weststation. De herinrichting zal in 2025 klaar zijn.

Al tientallen jaren ligt een verwilderd stuk groen tussen het Weststation en het metrostation Ossegem. Daarlangs ligt ook het station Beekkant, in de schaduw van twee grote woonblokken. Maar de omgeving rond die verwaarloosde zone oogt grauw. De bewoners beschikken er nauwelijks over groene ruimte, de omgeving kreunt onder de sluikstort en het auto- en busverkeer zijn heel aanwezig.

De gemeente en het Gewest zijn geen eigenaar van de braakgrond, waar Infrabel intussen een academie neerzette. In afwachting van meer plannen probeert men de buurt wel op te fleuren. Daarin werden al stappen gezet. Denk aan de opschoning van de Alphonse Vandenpeereboomstraat, de tijdelijk inrichting van MolenWest Square, de hervorming van de Delhaize-site tot een gemengde wijk en een gloednieuw sportcentrum.

20210506_BEEKKANT_PERIMETER_PARK_PLEIN
© gemeente Molenbeek | De voorlopige perimeter van de voorziene herinrichting.

Om al deze projecten aan elkaar te linken, herziet het schepencollege de publieke ruimte rondom Beekkant. Zo zal het plein voor het metrostation - waar nu de auto regeert en ook nog een busperron de harmonie verstoort - helemaal herdaan worden. Een deel van de braakliggende site rond metrostation Beekkant - naast de nieuwe 'Infrabel Academy' - wordt erbij geïntegreerd als stadspark.

Klaar in 2025

“We willen een breed gedragen totaalproject omdat dit een zone is waarin verschillende spelers actief zijn”, zegt schepen van Openbare Werken Jef Van Damme (One.Brussels-Vooruit). “We zijn ambitieus op vlak van duurzaamheid, toegankelijkheid, veiligheid en comfort.” Zo is de MIVB betrokken partij, maar ook de Molenbeekse Huisvestingsmaatschappij. De gemeente gaat nu op zoek naar een studiebureau.

Dat studiebureau zal eind 2021 aangeduid zijn en moet de plannen tekenen. Van Damme belooft ook inspraak van de buurtbewoners. De keuze van de bouwheer zal gebeuren voor mei 2023. Naar schatting duren de werken twee jaar. Er wordt iets meer dan 3 miljoen euro uitgetrokken voor het project. Dat geld komt van de gemeente en het Brussels Gewest (in het kader van het stadsvernieuwingscontract).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie