Vroegere Delhaize-site Molenbeek moet gemengde wijk worden

© Architectuurplatform Terwecoren Verdickt bvba, Duss BV, Cultureghem vzw, Mark Brearley’s office.

De Brusselse regering keurde de studie en de krachtlijnen voor de herinrichting van de grond van het oude hoofdkantoor van Delhaize in Sint-Jans-Molenbeek goed. In ‘LionCity’ zullen zowel productieactiviteiten, woongelegenheden, onderwijs en ontspanning samenkomen.

Uit die studie blijkt dat de site deels in ondernemingsgebied in een stedelijke omgeving ligt, en deels in sterk gemengd gebied. De site zou een groot potentieel hebben voor een nieuwe indeling die meer gericht en afgestemd is op de wijk, maar waarbij het industriële erfgoed bewaard blijft.

De studie stelt een aantal principes voor. Zo wordt voorgesteld om met verschillende ‘polen’ te werken om het gebied aantrekkelijk te maken, zoals een pool rond openbare voorziening voor onderwijs, opleiding en werk, één voor handelszaken, één met diensten voor omwonenden, enzovoort.

De studie suggereert ook een verticale mix met productieactiviteiten en openbare woningen te ontwikkelen. Daarnaast wordt ook voorgesteld de productiegerichte activiteiten te behouden, en aandacht te schenken aan de logistieke toegankelijkheid van het binnenterrein.

Groene as

Om een goede levenskwaliteit voor de inwoners te garanderen, wordt in de studie geopperd om nieuwe groenvoorzieningen met een oppervlakte van ongeveer 1 hectare aan te leggen. Ook zou in de richting van het dichtbijgelegen metrostation Beekkant een zachte, groene as tot stand worden gebracht.

De studie stelt ook voor om voorrang te verlenen aan zachte mobiliteit met zo kort mogelijke logistieke stromen met betrekking tot de productieactiviteiten, ondergrondse parkeerplaatsen en voldoende fietsenstallingen. (lees verder onder de foto)

lioncity site oude delhaize
© Architectuurplatform Terwecoren Verdickt bvba, Duss BV, Cultureghem vzw, Mark Brearley’s office.

Daarnaast wil de studie dat ook innovatieve praktijken op het vlak van kringloopeconomie en grondstoffenbeheer worden gestimuleerd. Ook participatie zal centraal staan in het project. De stakeholders en de omwonenden zullen worden geraadpleegd.

“De aankoop past in de ambities van het gewest om in deze wijk een stadsvernieuwing door te voeren,” aldus Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). “Het gewest is van plan om er een gemengde wijk met openbare woningen tot stand te brengen, waarin er ook plaats zal blijven voor duurzame en productiegerichte economische functies.”

Oude Delhaize

In februari 2019 kondigde Delhaize aan om de site van 4,4 ha op de hoek van de Jules Delhaizestraat en de Ossegemstraat, waar het al sinds 1883 gevestigd was, te verlaten. Na de aankondiging ondernam het Gewest een aantal stappen om de herinrichting van deze site strategisch te bepalen.

Toen de site in november 2019 via citydev.brussels werd aangekocht, gaf de Brusselse regering citydev.brussels en perspective.brussels de opdracht om een verkennende stedenbouwkundige studie uit te voeren. De studie, en de krachtlijnen ervan, werden op donderdag door de Brusselse regering goedgekeurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?