Vergunning voor herinrichting van Vandenpeereboomstraat

© Google-BRUZZ
| Alphonse Vandenpeereboomstraat in Sint-Jans-Molenbeek, ter hoogte van metrohalte Beekkant.

De Brusselse regering heeft een vergunning afgeleverd voor de tijdelijke herinrichting van de Alphonse Vandenpeereboomstraat in Sint-Jans-Molenbeek. Parkeerplaatsen gaan op de schop voor een nieuw fiets- en voetpad en slimme straatverlichting. De platanen die de beruchte sluikstortstraat opsmukken krijgen extra ademruimte.

Wie in Molenbeek al eens langs het braakland aan de spoor- en metrolijnen bij de stations Ossegem, Beekkant en Weststation passeerde, wordt met de onaangename Alphonse Vandenpeereboomstraat geconfronteerd. De voetpaden zijn er in slechte staat en voor fietsers zijn er geen voorzieningen. De straat is bovendien een beruchte hotspot voor sluikstorters en werd door jullie verkozen tot de ‘vuilste plek van Brussel’.

Op lange termijn moet het braakliggende terrein langs de Alphonse Vandenpeereboomstraat een ander gelaat krijgen. Beliris voorziet er in 2024 ook een nieuwe fietsroute in het Gewestelijk ExpresNet (GEN). Maar de gemeente kan niet op wachten op die projecten, en staatssecretaris van Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels) onderschrijft net als partijgenoot en bevoegd schepen Jef Van Damme die noodzaak om nu al in te grijpen.

Ademruimte voor platanen

Sint-Jans-Molenbeek verkreeg dus een vergunning voor de aanleg van een tijdelijk fiets- en voetpad van drie meter breed in de Vandenpeereboomstraat. Parkeerplaatsen en de voorsorteerstrook om naar de Gentsesteenweg af te slaan, verdwijnen. In ruil krijgen fietsers en voetgangers extra oversteekplaatsen, worden bushaltes verplaatst en komt er plaats vrij voor fietsnietjes en slimme verlichting. Die moet sluikstorters afschrikken en een groter veiligheidsgevoel creëren.

De auto heerst en snelheidsbeperkingen worden zelden nageleefd. Dankzij de werken zal dat dus veranderen. Niet alleen gaat er meer ruimte naar de zwakkeweggebruiker, maar zullen er ook verkeerskussens aangelegd worden. Ook voor de platanen die de Vandenpeereboomstraat opsmukken is er goed nieuws. Zij krijgen ademruimte dankzij de aanleg van volle grond rond elke boom.

Aan het project hangt een kostenplaatje van 1 miljoen euro vast. De aanvang van de werken was voorzien voor januari, maar dat wordt dus uitgesteld met een maand.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?