Braakliggend terrein aan Weststation wordt ontmoetingsplek voor buurt

© MSI
| Zo moet de tijdelijke site eruit gaan zien.

Naar het voorbeeld van See U in Elsene richten de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting en de gemeente Molenbeek de braakliggende site naast het Weststation tijdelijk in. Verschillende verenigingen kunnen er activiteiten inrichten om tegemoet te komen aan de noden van de buurt.

De bestemming van de braakliggende site naast het Weststation, op de hoek van de Ninoofsesteenweg en de Alphonse Vandenpeereboomstraat, is momenteel onduidelijk. Het Brussels gewest heeft daarover nog geen definitieve beslissing genomen. In afwachting van die beslissing hebben de gemeente Molenbeek en de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) van het gewest de toelating gekregen om een tijdelijke invulling voor de site te creƫren: Molenwest.

Die tijdelijke invulling van het terrein van 4500 vierkante meter zal bestaan uit een installatie van zes containers die met elkaar verbonden worden door een doorzichtig dak. Op de site kunnen verschillende activiteiten plaatsvinden die georganiseerd worden door zeven verenigingen die het terrein zullen gaan gebruiken: ABEF, DWC Rondom Westpark en SVC Weststation wijkantenne, FabLab van het Huis van de Culturen en Sociale Samenhang, La Rue, Samen Voor Morgen, Sport2be, Centrum West D'Broej. Zij zullen onder meer sportactiviteiten en ludieke en creatieve activiteiten voor jongeren organiseren en een fablab openstellen.

Molenwest
© MSI
| Impressie van Molenwest.

Molenwest is vooral een sociaal project dat buurtbewoners dichter bij elkaar moet brengen: "De jeugdwerkloosheid in deze wijk behoort helaas tot een van de hoogste in het gewest", vertelt Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux. "We hebben nood aan collectieve activiteiten en de uitvoering van dit project is bijzonder positief, omdat verenigingen die goed werk leveren nu nog beschikbaarder en dichter bij de jongeren van deze wijk staan."

Plan voor 3 jaar

Voor het project is zo'n 325.000 euro begroot. Het gewest stelt dat geld via MSI beschikbaar. De gemeente zal een concierge voor het terrein aanstellen die permanent in een van de containers zal wonen.

De MSI laat verder weten dat de site in eerste instantie voor drie jaar gebruikt kan worden. Afhankelijk van de plannen die het gewest daarna heeft met het terrein, kan die periode nog verlengd worden. Momenteel loopt het openbaar onderzoek van de stedenbouwkundige vergunning. Als alles vlot verloopt, wordt het plan 11 december officieel aan het publiek voorgesteld. Begin 2020 zouden de werken moeten beginnen, zodat Molenwest in het voorjaar van 2020 zou kunnen opengaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?