Openbaar onderzoek uitbreiding Ring verlengd

Het openbaar onderzoek over de uitbreiding van het noordelijke deel van de Ring rond Brussel zal zestig dagen langer duren. Dat zegt de Vlaamse minister van openbare werken Hilde Crevits (CD&V), na heel wat kritiek van onder meer het platform van milieuverenigingen 'Modal Shift'.

De Vlaamse overheid wil dat de huidige zes baanvakken van de noordelijke Ring rond Brussel worden uitgebreid naar tien tot twaalf rijstroken. Op het gedeelte tussen de E19 in Machelen en de E40 in Sint-Stevens-Woluwe zouden zelfs zeventien rijstroken komen. Het plan stuitte echter op kritiek van tal van milieuverenigingen, die zich groepeerden in het platform 'Modal Shift'.

Een van de punten van kritiek op de uitbreiding van de Ring was de periode tijdens dewelke het plan-milieueffectenrapport (plan-MER) ingekeken kon worden door het publiek. Die periode liep tot 18 augustus, in volle vakantieperiode, waarmee volgens verschillende organisaties als Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt "de overheid het debat tracht te minimaliseren".

Die termijn wordt nu met zestig dagen verlengd, van 8 september tot en met 6 november. Minister Crevits wil, gezien het belang en de impact van het plan, naar eigen zeggen iedereen maximaal de kans geven om opmerkingen te formuleren zodat er naar maximale transparantie gestreefd kan worden.

Omdat het plan-MER ook betrekking heeft op de faciliteitengemeenten Kraainem, Wemmel en Wezembeek-Oppem, wordt er vanaf september aan deze gemeenten ook een Franstalige versie ter beschikking gesteld. Eerder al klaagde gemeenteraadslid Robert De Lille (Ecolo) in faciliteitengemeente Wemmel het gebrek aan een Franstalige versie van het dossier aan. Ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest krijgt een exemplaar van het kennisgevingsdossier. Het is ook via internet te raadplegen op www.mervlaanderen.be.

De milieuverenigingen verwijten de Vlaamse regering onder meer dat ze geen onderzoek heeft gedaan naar alternatieven voor het verbeteren van de mobiliteit op en rond de Ring rond Brussel en dat ze in alle talen zwijgt over de toename van autoverkeer, fijn stof en broeikasgassen.

Uitbreiding Ring rond Brussel

De Ring zorgt al enkele jaren voor wrijvingen tussen Vlaanderen en Brussel. Is de verbreding van de Ring het juiste antwoord op het groeiende verkeersprobleem? De meningen zijn verdeeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?