Een agent houdt een demonstrant van de Black Livies Matter-manifestatie van 7 juni 2020 in bedwang met zijn knie.

Ophef over agent die knielt op nek tiener

EDB
© BRUZZ
12/06/2020

Een aantal getuigen van een arrestatie in Brussel zegt geshockeerd te zijn nadat ze een politieagent minutenlang zagen knielen in de nek van een tiener. Dat schrijft The Brussels Times.

Volgens de getuigen vond het incident plaats temidden van de rellen naar aanleiding van de Black Lives Matter-manifestatie op zondag.

"Het ging heel snel," zegt Igor Pliner, een fotograaf die het gebeuren op beeld vastlegde. "Ik was samen met een andere fotograaf, Jonathan del Valle, iets vóór 20 uur vlakbij de Wolstraat aan het stappen toen we plots een kleine groep jongeren zagen die de confrontatie met de politie wilden aangaan," vertelt Pliner aan onze redactie. "Ze maakten gebruik van stenen en andere projectielen."

"Eerst kwamen er vijf of zes politieagenten ter plaatse, later kregen ze nog versterking. Ze duwden één van de jongeren van zijn fiets en dwongen hem op de grond te liggen. Twee anderen werden gearresteerd."

Pliner zegt geshockeerd te zijn door de volgens hem brutale arrestatie. "Ik denk dat de jongen die op de grond geduwd werd, pijn had. Het duurde bijna vijf minuten. Hij was aan het schreeuwen en zijn arm was volledig verdraaid. Het was dezelfde positie als die waarin George Floyd vermoord werd. De jongen was wellicht niet ouder dan 20 jaar, en bood geen weerstand."

De politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene meldt dat er een onderzoek wordt gevoerd naar de feiten. Volgens The Brussels Times legde een woordvoerder van de politie uit dat de technieken die gebruikt worden, afhangen van de omstandigheden. "Er moeten veel factoren in overweging genomen worden voordat we kunnen zeggen wat al dan niet toegelaten is", klinkt het.

Eerder kwamen er al klachten binnen over politiegeweld na de BLM-betoging. Verschillende mensen dienden klacht in nadat ze zonder reden en in enkele gevallen op een gewelddadige manier opgepakt werden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Elsene , Samenleving , politiegeweld , black lives matter

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni