Vrijdag 12 maart 2020: de Nationale Veiligheidsraad neemt drastische maatregelen indijken coronavirus (Covid-19): Pieter de Crem en Rudi Vervoort.

De Crem legt verantwoordelijkheid voor massabetoging BLM bij Vervoort

┬ę Belga
10/06/2020

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wijst voor de verantwoordelijkheid voor de toelating van de antiracismebetoging van zondag in Brussel naar de Brusselse autoriteiten. "De Brusselse minister-president, die de verantwoordelijkheid van gouverneur draagt, heeft geen signalen gegeven dat er problemen zouden zijn of dat mijn initiatief nodig was," zei minister De Crem woensdag in de bevoegde Kamercommissie.

Diezelfde minister-president, Rudi Vervoort (PS), stelde dinsdag dat de Nationale Veiligheidsraad was ingelicht dat er een statische manifestatie zou plaatsvinden aan het Poelaertplein en dat De Crem zelf had kunnen ingrijpen door de betoging te verbieden. Er werd echter beslist het evenement niet te verbieden.

In de Kamer bevestigde minister De Crem woensdag de beslissing geen verbod uit te vaardigen. "Het is aan de burgemeester en zijn politiekorps om de regels te interpreteren en toe te passen en een goed evenwicht te vinden. Indien nodig kan de gouverneur optreden, en in laatste instantie ikzelf. Ik herhaal dat ik beschikbaar ben."

Volgens De Crem werd verzekerd dat er maatregelen waren getroffen over het dragen van mondmaskers en social distancing. "Er waren stewards gemobiliseerd en de federale reserve werd wel degelijk opgeroepen en ontplooid. Door het hoge aantal aanwezigen konden de afstandsregels niet worden gerespecteerd. Er werd ook gevraagd in stilte te manifesteren, maar de betogers hebben die richtlijnen niet gevolgd."

De Crem gaf nog aan dat de manifestatie, die plaatsvond van 14.30 tot 16.30 uur, op zich rustig is verlopen. De incidenten barstten los omstreeks 17.30 uur en de openbare orde was rond 21.00 uur hersteld. Alles samen werden vijftien winkels geplunderd in Brussel-Stad. Achttien andere waren het doelwit van vandalenstreken in Elsene. Twee├źndertig agenten raakten licht gewond. Een politieman liep ernstigere verwoningen op, maar werd niet in het ziekenhuis opgenomen. Vijftien voertuigen van de politie raakten beschadigd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , betoging Black Lives Matter , black lives matter , Black Lives Matter-protest , pieter de crem , Rudi Vervoort , corona , coronacrisis , coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni