© Zeynep Balci | Minister-president Rudi Vervoort (PS) tijdens de persconferentie over de economische taskforce.

Vervoort: 'Federaal niveau had protest kunnen verbieden'

© Belga
09/06/2020

De Nationale Veiligheidsraad (NVR) was ingelicht over een statische manifestatie zondag op het Poelaertplein, maar heeft beslist om het evenement niet te verbieden. Dat verklaarde Brusselse minister-president Rudi Vervoort dinsdag in de commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels Parlement tijdens een minidebat. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) had de manifestatie ook kunnen verbieden, voegde hij eraan toe.

Vervoort zei dat de Brusselse burgemeester Philippe Close hem de morgen van de vergadering van de NVR had gebeld om er zeker van te zijn dat het punt op de vergadering behandeld zou worden. "Wij wilde het standpunt van de NVR kennen over deze manifestatie", benadrukte de regeringsleider.

Volgens hem waren er contacten tussen de minister van Binnenlandse Zaken en de Stad Brussel. Vervoort wees er ook op dat "we in de federale fase waren en hij in de eerste lijn zat om te beslissen". "Er is met alle akkoord beslist om de manifestatie toe te staan, onder meer om politieredenen", omdat een verbod zou verhinderen om het evenement zelf te beheersen, aldus nog de minister-president.

Vervoort meende ook dat een verbod voor een bevolking een vreemde boodschap zou zijn dat iets wat elders kan, niet in België kan doorgaan. De manifestatie zelf en de ontbinding ervan zijn overigens zonder incidenten verlopen, voegde hij er nog aan toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Rudi Vervoort, Black Lives Matter-protest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie