Opnames UZ Brussel blijven stijgen, Irisziekenhuizen vragen voldoende spreiding

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Hoofdingang van het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette

Het aantal opnames in het UZ Brussel blijft stijgen. Voor de derde dag op rij kwamen er zes nieuwe COVID-19-patiënten bij. Bij de Iris Ziekenhuizen zijn intussen een vijfde van de bedden op Intensieve Zorgen ingenomen door COVID-19-gevallen. Er wordt gevraagd om consequent te spreiden naar ziekenhuizen buiten Brussel.

De druk op de Brusselse ziekenhuizen blijft groot en ook binnen het netwerk van de openbare Iris Ziekenhuizen klinkt nu de roep om patiënten te spreiden, zodat de kritische diensten enigszins verlicht worden. Ze zijn op hun hoede voor een verdere stijging.

"Samen met de andere Brusselse ziekenhuizen vragen we de organisatie van 'consequente' transfers naar ziekenhuizen in andere provincies, enkele tientallen gevallen in de komende twee à drie weken. Zo vermijden we dat het Brussels Gewest in fase 1B terechtkomt", stelt Etienne Wéry, afgevaardigd bestuurder van de Brusselse Iris Ziekenhuizen.

"In deze fase 1B zou 50 procent van de dienst Intensieve Zorgen moeten worden gereserveerd voor COVID-19-gevallen. Wat zou betekenen dat voorziene activiteiten op het gebied van oncologie, cardiologie, pneumologie enzovoort moeten worden uitgesteld", verduidelijkt hij.

In het UZ Brussel worden momenteel 41 COVID-19-patiënten verzorgd. In de afgelopen 24 uur werden zes nieuwe patiënten opgenomen. Acht patiënten worden verzorgd op de afdeling Intensieve Zorgen, waarvan zes patiënten invasief worden beademd en twee patiënten ondersteuning krijgen van de hart- en longfuncties. Intussen konden wel vier COVID-19-patiënten het ziekenhuis verlaten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?