Opnieuw toeristen gespot in Brussel: ‘Een dubbeldate in een schonere stad’

Nordin Sermant, Zoë Magniette
13/07/2020

Vorige maand trok BRUZZ de stad in op zoek naar de eerste toeristen in Brussel. Een maand later vragen we ons af hoe het gesteld is met de toeristenstroom in de hoofdstad. Er zijn opvallend veel bezoekers uit de buurlanden.

De Grote Markt in Brussel wordt deze maandagochtend maar heel traag wakker. Normaal is het hier op de koppen lopen. Nu kunnen bezoekers er makkelijk anderhalve meter afstand bewaren. Sinds een maand zijn buitenlandse toeristen terug welkom, maar de grote toestroom blijft voorlopig uit.

“Sinds vorige maand zien we het aantal bezoekers wel wekelijks toenemen," zegt een medewerker van toerismebureau Visit.Brussels. Maar dat aantal blijft voorlopig nog beperkt. “Vorig jaar hadden we gemiddeld zo’n duizend toeristen per dag. Gisteren waren dat er maar 250”.

Vooral bezoekers uit de buurlanden wagen zich aan een reisje naar onze hoofdstad. “We zien voornamelijk mensen uit Duitsland en Frankrijk passeren. Er komen veel minder Spanjaarden en Italianen, en uit Azië zien we bijna niemand.”

Hou je buren te vriend

Voor de Sint-Katelijnekerk ontmoeten we de Franse citytrippers Eloïse (37) en Tiphaine (37). “Elk jaar bezoeken we een Europese hoofdstad. Door ons budget is het dit jaar Brussel geworden,” zegt Tiphaine. Voor hen is het de eerste keer in onze hoofdstad. “De mensen hier zijn heel vriendelijk en behulpzaam.”

De coronapandemie maakt het volgens Eloïse wel niet makkelijk om te reizen. "Het komt goed uit dat Brussel vlot te bereiken is met de trein vanuit Parijs. Door de omstandigheden is het vliegtuig nemen een stuk lastiger."

Ook voor Daniel (52) uit Orléans en zijn gezin speelde de afstand een rol. “Door de gezondheidscrisis hebben we voor een bestemming dichtbij huis gekozen. We doen nu alle grote steden in België. Hiervoor waren we in Brugge.”

Bertil (56), afkomstig uit de Franse Pyreneeën, vindt Brussel helemaal niet zo’n dichte bestemming. “Van bij ons tot Brussel is het 1500km. Ik ben met mijn gezin helemaal naar hier gereden met de auto, mét tussenstops natuurlijk. Brussel stond al voor de coronacrisis op onze reisplannen, dus voor ons is er niet veel veranderd.”

Op zoek naar liefde in Brussel

Tate (20), Natli (19) en Elijah (22) zijn Amerikaans maar werken in Duitsland. “We kozen voor Brussel omdat het nu rustiger en schoner is dan anders,” legt Elijah ons uit. Volgens hen worden de coronamaatregelen in Europa veel beter nageleefd dan in hun thuisland. “In Florida overleed vorige week ongeveer om de acht minuten een persoon aan het virus," zegt Natli. “Maar tegelijkertijd heropenen ze er Disneyland. In Amerika houden ze niet echt rekening met de regels.”

Voor Kai (26) en Haitao (22) zit de reis erop. “We zijn beiden afkomstig uit China, maar werken in Duitsland. We zijn naar hier gekomen om vrienden te bezoeken. Gisteren gingen we op dubbeldate, je kan dus ook zeggen dat we hier de liefde komen zoeken,” lacht Haitao. Volgens hen mag je de coronacrisis je leven niet laten overheersen: “Het leven gaat verder, het enige dat je kan doen is jezelf beschermen met een masker.”

You only live once,” besluit Kai.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, toerisme, corona

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni