Oproer aan Koningsplein na betoging draagt Black Bloc-signatuur

TDN
© BRUZZ
12/06/2020

Een eerste, voorzichtige analyse van de videobeelden van de rellen na de Black Lives Matter-betoging wijst op de aanwezigheid van Black Bloc. De taskforce die door de lokale politie werd opgericht, bespeurde op het Koningsplein tactieken van die anarchistische beweging. "Deze individuen zoeken bewust het geweld op."

Zo'n tienduizend betogers verzamelden zondagnamiddag op het Poelaertplein, vlak voor het Justitiepaleis. Wat initieel een vreedzame manifestatie was, mondde uiteindelijk uit in rellen met de politie. Een groep herrieschoppers gooide met stenen naar politiewagens, klopte etalages van nabijgelegen handelszaken in en sloeg ook aan het plunderen. 253 mensen werden administratief aangehouden.

Typerende tactieken

De politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene richtte een gerechtelijke taskforce in. Die verzamelde videobeelden om de daders te identificeren. Uit een eerste analyse zou blijken dat de muiterij veroorzaakt werd door een georganiseerde bende. De naam 'Black Bloc' viel daaromtrent in een artikel in De Standaard. "We merkten op het Koningsplein typische demonstratietactieken van Black Bloc op", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere aan BRUZZ.

De groep is herkenbaar aan de dracht van zwarte kledij en vermommingen, zoals bivakmutsen, hoofddeksels, monddoeken, sjalen en soms zelfs motorhelmen. Die bemoeilijken identificatie door veiligheidsdiensten en bieden ook bescherming tegen traangas. Vaak zijn ze ook goed voorbereid en hebben ze divers gereedschap op zak.

Beelden van Black Bloccers die kasseien losmaken.

Uit beelden die op sociale media circuleren, blijkt ook dat zo'n zwart geklede jongeren met een koevoet kasseien losmaakten op het Koningsplein. Die werden vervolgens gebruikt om schade aan te richten en om naar de politiebarrage voor de neutrale zone te gooien. Op ander videomateriaal werpt een tweede groepje een verkeerslicht naar agenten. Om niet herkenbaar in beeld te zijn, schermen ze zich af met zwarte paraplu's.

De politie is intussen bekend met de tactieken van Black Bloc, bevestigt Van De Keere. Onder meer tijdens de betoging van de gele hesjes in mei vorig jaar doken ook zwart geklede mannen met zwarte paraplu's op die de confrontatie opzochten met de politie.

Bewust onrust stoken

In de jaren 70 ontstond de Black Bloc-beweging in Duitse anarchistische en extreemlinkse kringen. De bekendste beweging die de tactieken gebruikt, is Antifa. Intussen is Black Bloc niet enkel meer te linken aan extreemlinks, want ook andere extremistische groepen van rechtse signatuur kaapten de oproermethodes.

"Deze individuen komen goed voorbereid naar manifestaties. Niet om een ideologie uit te dragen, maar bewust om geweld op te zoeken en onrust te stoken", weet ook Van de Keere.

Belgian Youth Against Racism (BYAR), een van de organisatoren van de Black Lives Matter-betogingen in ons land, kent de tactieken. "We kregen getuigenissen van betogers die ons zeiden dat mensen heel bewust het geweld opzochten. We hebben de beelden gezien, maar het is moeilijk om te achterhalen wie daarachter zit'", zegt Anis Agris van BYAR in de krant De Standaard.

De Black Bloc-tactieken zijn voorlopig enkel op het Koningsplein vastgesteld. Ook in de omgeving van de Waterloosesteenweg, de Elsensesteenweg en de Louizalaan liep het uit de hand. Vooral handelszaken waren daar het slachtoffer. "Het onderzoek moet uitwijzen of het daarom om dezelfde individuen gaat als op het Koningsplein", aldus Van de Keere. Eén verdachte werd gerechtelijk aangehouden voor diefstal met inbraak, meldt het parket.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Black Bloc , betoging Black Lives Matter , Ilse Van De Keere , relschoppers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni