| In totaal gaat het om een 50-tal containers. (archief)

Opvangcentrum voor alleenstaande mannen geopend in Schaarbeeks containerdorp

RV
© BRUZZ
22/11/2023

Vanaf vandaag is het nieuwe containerdorp voor vluchtelingen open bij Meiser in Schaarbeek. Het is gericht op alleenstaande mannen en er is plaats voor maximaal 120 personen. Woensdag kwamen de eerste twaalf bewoners.

Begin dit jaar werd op de hoek van de Henri Evenepoelstraat en de Jacques Georginlaan in Schaarbeek een containerdorp gebouwd voor Oekraïense vluchtelingen. Maar die waren in Brussel minder talrijk dan verwacht en dus stonden de containers lange tijd leeg.

Begin september kondigde het Brussels Gewest aan dat de containers door asielzoekers in gebruik zouden worden genomen. In totaal gaat het om een vijftigtal containers, waar zo’n 120 mensen met een lopende asielaanvraag in kunnen gehuisvest worden.

“Vandaag - woensdag - en morgen komen er telkens 12 mensen toe”, vertelt Fabienne De Leval van burgerplatform Belrefugees aan BRUZZ. “In de eerste weken zullen we zo’n 70 personen ontvangen. Later kunnen we dan naar het maximumaantal gaan.”

De afgelopen maanden bleek dat heel wat buurtbewoners bezorgd zijn over de komst van het nieuwe centrum, dat niet gesloten, maar open zal zijn. Daarom organiseert de gemeente binnenkort een infomoment waarbij ze hun vragen kunnen stellen. Er wordt ook een team van sociale werkers en beveiligingspersoneel aangesteld om de opvang in goede banen te leiden.

“We bekijken ook hoe we het project kunnen inbedden in de wijk, en zijn al op zoek naar activiteiten voor de asielzoekers in de buurt,” aldus De Leval.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni