| Sister's House is een opvangcentrum voor vrouwen op de vlucht.

Opvangcentrum voor dakloze migrantenvrouwen vindt nieuw onderkomen

Glodie Mungaba
© BRUZZ
06/11/2020

Vlak voor hun contract in Etterbeek afloopt, heeft Sister’s House een nieuw gebouw gevonden in Brussel-Stad. Daar kan het opvangcentrum voor vrouwelijke migranten tenminste anderhalf jaar blijven.

Sister's House is een opvang-, informatie- en ondersteuningssysteem voor dakloze vluchtelingenvrouwen, georganiseerd door vrijwillige vrouwelijke burgers van het BXL Vluchtelingen Burgerplatform. Het idee ontstond in november 2018 toen vrijwilligers in het Maximiliaanpark honderden mensen op de vlucht opvingen. Vrijwilligers zagen de extreme kwetsbaarheid van vrouwen op de vlucht en hun behoefte aan een noodopvang die specifiek op de behoeften van vrouwen is afgestemd.

80 vrouwen

"Het gebouw dat we eerder in gebruik hadden was tijdelijk. Daarom moesten we op zoek naar een andere plek,” zegt Adriana Costa Santos, coördinator van de Burgerplatform voor de opvang van vluchtelingen en initiatiefneemster van Sister’s House. In het vorige gebouw konden 45 vrouwen worden gehuisvest, het nieuwe gebouw in de stad Brussel biedt plaats aan tachtig vrouwen.

Costa Santos hoopt dat het project steun zal krijgen van de Brusselse regering: "Sister's House krijgt op dit moment nog geen structurele of financiële steun van de overheid, maar we zijn ervan overtuigd dat ons project in aanmerking komt om op dezelfde manier zal worden gesteund als andere opvangvoorzieningen voor dakloze vrouwen, met of zonder papieren, in Brussel."

Sister's House werkt met een team van meer dan honderdvijftig vrijwilligsters en vier medewerksters. "Het is dankzij de vrijwilligsters dat we 24 uur per dag toezicht kunnen houden op de gehuisveste vrouwen, voedsel en toiletartikelen kunnen regelen, net als meubels en financiële donaties,” zegt Costa Santos.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Sister's House, Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni