Opvangcentrum voor zieke daklozen opent dinsdag

GR, TDN
© BRUZZ
16/03/2020
Updated: 16/03/2020 19.07u

Om daklozen die ziekteverschijnselen vertonen snel te kunnen helpen en isoleren, opent dinsdag een apart onthaalcentrum in de Trierstraat. Die extra ruimte biedt plaats aan minstens vijftien besmette personen en kan indien nodig maximaal honderd mensen opvangen. Er komt ook een mobiel medisch team, al is het niet de intentie van de Brusselse regering om actief op zoek te gaan naar besmette daklozen.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wordt iedereen gevraagd binnen te blijven. Maar dak- en thuislozen hebben die mogelijkheid niet. Daarom stellen het Rode Kruis en de Brusselse regering in de Trierstraat extra opvangruimte ter beschikking voor daklozen. Mochten zij besmet raken met het coronavirus, kunnen ze daar in quarantaine geplaatst worden.

Het onthaalcentrum van het Rode Kruis zal minstens plek bieden aan vijftien personen. Indien nodig kan de capaciteit opgetrokken worden tot wel honderd plaatsen. Een gespecialiseerde arts zal permanent ter beschikking staan van de daklozen. Ernstige zieken worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Sanitair en medisch team

Bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) richt ook een mobiel interventieteam in, bestaande uit hulpverleners en medisch personeel. Die ploeg zal dag en nacht operationeel zijn om de daklozen te verplaatsen naar het opvangcentrum of het ziekenhuis. Al zegt Maron er ook meteen bij dat het niet de bedoeling is om met coronavirus besmette daklozen actief op te sporen.

Een ander team gaat rond met een sanitaire bus, zodat daklozen zich regelmatig kunnen wassen of de tanden kunnen poetsen. Om dat alles te stroomlijnen, zal de aansturende daklozenorganisatie Bruss'Help een dispatching op poten zetten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , daklozenopvang , daklozenopvang Trierstraat , Alain Maron

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni