Daklozen Rolling Douche 2 BRUZZ ACTUA 1638

| De Rolling Douche voor daklozen zal niet meer uitrijden.

Daklozenorganisaties moeten deuren sluiten: 'Dit is een regelrechte ramp'

Toon Hendrikx
© BRUZZ
16/03/2020
Updated: 16/03/2020 20.18u

Verschillende Brusselse vzw’s die zich inzetten voor de hygiëne van daklozen, moeten noodgedwongen de deuren sluiten vanwege het coronavirus. Een tekort aan mondmaskers, medisch materiaal en vrijwilligers bezorgt de organisaties kopzorgen. “Dit is een catastrofe. Wij willen dat de regering onze sector ook prioritair behandelt".

Normaal gesproken gebruiken dagelijks zo’n vijftien dak- en thuislozen het bestelbusje van Rolling Douche om zich te wassen. Maar vandaag is de rollende douche niet uitgereden. “We hebben beslist om onze diensten voor onbepaalde duur stop te zetten”, zegt Pascal Biesemans van Rolling Douche. “Omdat we in een bestelwagen werken, is anderhalve meter afstand houden nagenoeg onmogelijk. Verder blijven werken zou compleet onverantwoord zijn”.

Naast de vijftien dagelijkse douches, voorziet Rolling Douche ook kledij, eten en drank voor zo’n veertig daklozen. Elke dag. “Ook met die dienstverlening zullen we jammer genoeg moeten ophouden. We hebben gewoonweg niet genoeg mondmaskers en ander beschermend materiaal om alles risicoloos te laten verlopen”, zegt Biesemans. “Het doet pijn en we willen onze klanten niet in de kou laten staan, maar we kunnen echt niet anders.”

La Fontaine

Hetzelfde verhaal bij La Fontaine in de Marollen. Ook deze hygiëne-hub is vandaag niet opengegaan. “We kunnen onze medewerkers en vrijwilligers onmogelijk garanderen dat ze niet besmet zullen worden als ze komen werken”, vertelt directrice Cathy Vanheer. “Wij werken met tien vrijwilligers per dag. Het merendeel van hen is ouder dan 72. Dat risico wil ik echt niet lopen.”

Bij La Fontaine is ook één van de vaste verplegers vandaag niet komen werken. “Ze heeft koorts en is uit voorzorg thuisgebleven”, legt Vanheer uit. “Ze heeft nog geen coronatest gedaan en de besmetting is dus niet bevestigd, maar ze vertoont wel symptomen.”

Naast het aanbieden van douches, is La Fontaine hét referentiecentrum voor huidhygiëne in Brussel. Gelukkig voor sommige patiënten, kunnen bepaalde consultaties wel doorgaan. “We bekijken het geval per geval. Het vervangen van verbanden en desinfecteren van wonden kan in principe doorgaan, maar ook hier gaat de gezondheid van onze medewerkers voorop. We hebben alleszins niet genoeg mondmaskers en ander medisch materiaal om het langer dan een paar dagen vol te houden."

DoucheFLUX

Ook DoucheFLUX is getroffen door het coronavirus, al blijven de deuren in de Veeartsenstraat voorlopig wél open. “Sinds vrijdag hebben we beslist om de capaciteit drastisch te verminderen”, zegt directeur Laurent d’Ursel. “We laten nog maximaal twaalf klanten per keer binnen. Op normale dagen zijn er dat een stuk of honderd”.

Bij DoucheFLUX kunnen dak- en thuislozen ook terecht om hun kleren te wassen. Maar of dat de komende weken nog zal kunnen, is onduidelijk. “We zijn de kwestie nu aan het onderzoeken. Het is lastig omdat mensen vaak tot anderhalf uur moeten wachten tot hun wasmachine klaar is. Dat kan voor opstoppingen zorgen als je weet dat we maar twaalf mensen per keer binnenlaten. Maar we willen er absoluut iets op vinden, want na een douche in vuile kleren opnieuw de straat opgaan, is absoluut niet prettig.”

Prioritair behandelen

d’Ursel wijst ook op de complexiteit van het coronavirus in de daklozensector. “Veel van de mensen die wij helpen, zijn niet op de hoogte dat er een pandemie woedt. Leg hen dan maar eens uit waarom ze plots snel een douche moeten nemen of niet kunnen blijven voor een koffie.”

Samen met zijn collega-directeurs hoopt Laurent d’Ursel van DoucheFLUX dat de Brusselse regering met concrete maatregelen komt die aangepast zijn aan de sector. “Wij zouden ook graag prioritair behandeld worden, zoals de medische sector. Ook wij hebben nood aan mondmaskers en ander materiaal om de veiligheid en gezondheid van onze mensen te garanderen. Maar in de eerste plaats denk ik aan al de dak- en thuislozen in Brussel. Hen gewoon op straat zetten zonder enige vorm van hygiëne, houdt ook risico’s in voor de volksgezondheid.”

Om 15:00 uur zal bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) specifieke maatregelen voor de daklozensector aankondigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, coronavirus, corona

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni