| Er zouden een zeventigtal mensen op straat moeten slapen, waaronder gezinnen met kinderen.

Opvangcrisis: zeventigtal mensen op straat, waaronder kinderen

Jasmijn Post
© BRUZZ
13/10/2022
Updated: 13/10/2022 20.12u

Een zeventigtal personen, die deze ochtend asiel hebben aangevraagd in familieverband, hebben voor deze nacht nog geen slaapplek. Dat komt doordat Fedasil inmiddels ook voor deze doelgroep geen plaats meer heeft in de opvang, bevestigt Vluchtelingenwerk Vlaanderen aan BRUZZ. In de loop van de donderdagavond is het gelukt om iedereen tijdelijk te huisvesten.

De opvangcrisis is intussen zo groot dat Fedasil ook gezinnen met kinderen op straat moet zetten. Van de 125 personen die deze ochtend asiel hebben aangevraagd in familieverband, heeft een zeventigtal geen opvang. De rest vond onderdak met eigen middelen of via hun netwerk.

De kans bestond even dat deze mensen op straat moeten slapen. Vluchtelingenwerk Vlaanderen stond vanaf een uur of 16 aan het Pacheco-gebouw om mensen op te vangen. Inmiddels heeft Vluchtelingenwerk 28 mensen ondergebracht in drie verschillende hotels, bevestigt beleidsmedewerker Thomas Willekens aan BRUZZ. Alleenstaande vrouwen werden opgevangen via Sisters House, een Brussels opvangcentrum voor vrouwen op de vlucht. Minderjarigen werden gehuisvest via het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen reageert opgelucht. "Zonder ons zouden deze mensen op straat moeten slapen. Dat terwijl er families bij zijn met hele jonge kinderen, en zelfs een hoogzwangere vrouw." De organisatie springt de hele komende week in de bres voor families en zoekt noodopvang in hotels. Fedasil bekostigt die hotelovernachtingen.

De humanitaire sector kijkt reikhalzend uit naar het moment dat staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) het winterplan voorlegt aan de andere leden van de federale regering. Dat plan zou op 20 oktober in de regering worden besproken tijdens het kernoverleg. Ze stelt een extra capaciteitsverhoging voor, maar wil ook noodmaatregelen om meer mensen uit het netwerk te doen uitstromen.

'Meer personeel nodig'

Niemand wil mensen op straat, reageert De Moor in een persbericht. "Ik rol daarom zelf de maatregelen al uit die ik zelf kan nemen. Ik heb een zeer duidelijke vraag aan alle regeringsleden gesteld om ondersteuning aan Fedasil te bieden."

Ze benadrukt dat het niet alleen om extra plaatsen creëren, maar ook het gebrek aan personeel. "Fedasil heeft al sinds juli de goedkeuring om de capaciteit tot 35.000 plaatsen op te drijven om geen mensen op straat te laten staan. Ik heb al herhaaldelijk gevraagd om personeelsondersteuning te krijgen, tot op heden vallen de vragen op een koude steen."

Daarnaast kijkt de staatssecretaris ook naar Europa voor de verdeling van het aantal asielaanvragen per land. "België krijgt ruim negenhonderd asielaanvragen per week, in Portugal zijn dat er minder dan dertig, terwijl de landen ongeveer evenveel inwoners hebben. Dat is niet houdbaar, en we moeten daarom samen aan de alarmbel trekken bij Europa."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni