Opvanghotel in Vorst zet zes sans-papiers op straat

© Hotel Fierlant
| De 35 plaatsen in Hotel Fierlant dienen als opvangcapaciteit voor daklozen en sans-papiers.

Zes bewoners van het opvanghotel Fierlant in Vorst worden woensdag op straat gezet. De overeenkomst tussen het OCMW en de privéuitbater loopt ten einde. De plaatsen gaan wel naar andere personen zonder verblijfsvergunning.

Een privéhotel in Vorst biedt al meer dan een jaar onderdak aan daklozen. In de Fierlantstraat zijn 35 plaatsen, waarvan er zeven zijn voorbehouden voor sans-papiers. Woensdag zullen zes van deze migranten een nieuw onderkomen moeten zoeken. Het OCMW van Vorst heeft geen oplossing voor de sans-papiers, die er al sinds de opening van het opvanghotel verblijven.

Volgens OCMW-voorzitter Nicolas Lonfils (Ecolo) kwamen deze zes personen hun afspraken niet meer na. "De plaatsen voor sans-papiers zijn om de twee maanden hernieuwbaar, op voorwaarde dat ze hun gemeenschapswerk voor het OCMW uitvoeren. Deze wilden niet meer werken, dus gaat hun plek naar andere hulpbehoevenden", aldus Lonfils in de krant La Capitale.

Prioritaire opvang

De nieuwe bewoners - die dus vanaf donderdag in het opvanghotel terechtkunnen - zouden in medische noodtoestand verkeren. "Zolang ze niet gehuisvest zijn, weigeren ziekenhuizen hen te opereren. Deze plaatsen zullen met voorrang naar deze mensen gaan", zegt Lonfils. Voor de zes sans-papiers die uitgezet worden, staan gemeentewerkers beschikbaar om hen naar andere centra te begeleiden.

Het OCMW had tot 30 juni een overeenkomst met de hoteleigenaars, maar die loopt dus af. Bruss'Help - het gewestelijk agentschap voor dak- en thuislozenopvang - neemt de hulpverlening in en de uitbating van Hotel Fierlant over. "We beginnen in juli dus vanaf nul. Er wordt prioriteit gegeven aan zij die zich echt in nood bevinden", legt Lonfils uit.

Dat deze sans-papiers zonder structurele oplossing weer op straat terechtkomen, doet her en der de wenkbrauwen fronsen. Zeker omdat Vorst de waarden van de 'gastvrije gemeente' actief onderschrijft. Gemeenteraadslid Stéphanie Koplowicz (PVDA) zal er het schepencollege over interpelleren op de volgende gemeenteraad.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?