Oranje zak vanaf vandaag verplicht in Brussel

EDB
© BRUZZ
15/05/2023
Updated: 15/05/2023 19.17u

Vanaf maandag 15 mei gaat de nieuwe ophaalkalender van Net Brussel van start. Voortaan zullen er geen ophalingen meer plaatsvinden op zaterdag, zullen een aantal ophalingen ook ’s avonds gebeuren en wordt het gebruik van de oranje zak verplicht. "Dit is een Europese verplichting, alle Europese landen moeten volgen", zegt Etienne Cornesse, woordvoerder van Net Brussel, tijdens een gesprek in de BRUZZ studio.

De nieuwe kalenders werden tussen 2 en 12 mei verspreid onder de Brusselaars. Die geven niet langer de ophaaldagen weer, maar wel de dagen en uren waarop de vuilniszakken moeten worden buitengezet.

“Dit betekent dat voor ophalingen op zondagavond of maandagochtend de zakken volgens het nieuwe systeem vanaf 14 mei op zondagavond moeten worden buitengezet,” klinkt het bij Net Brussel.

Oranje zak

Nog nieuw: het gebruik van de oranje zak wordt verplicht. Die zak is voortaan bestemd voor etensresten, fruit, groenteschillen, vervallen voedingsmiddelen en zakdoeken. De witte zakken zullen vanaf maandag in 10 gemeentes nog slechts eenmaal per week worden opgehaald.

Tot slot wordt ook het sorteren van plastic verpakkingen en ander plastic afval in de blauwe zak verplicht. “De sortering van van plastic en metalen verpakkingen en drankkartons is sinds 2010 verplicht en is in januari 2021 uitgebreid,” zegt Net Brussel.

“Na meer dan twee jaar bewustmakingscampagnes wordt de sortering van deze verpakkingen nu verplicht vanaf 15 mei 2023.”

Dat heel wat Brusselaars de online kalenders op de eerste dag van de gewijzigde ophaalregeling willen raadplegen, heeft zo zijn gevolgen. Verschillende BRUZZ-lezers laten weten dat ze geen toegang krijgen tot de kalenders wegens technische problemen. "De online kalenders voor het buitenzetten van de zakken zijn tijdelijk niet beschikbaar," klinkt de foutmelding van Net Brussel. "Ons IT-team doet momenteel het nodige om deze service terug aan te bieden."

net brussel ophaalkalender.jpg

| Net Brussel legt uit hoe de nieuwe ophaalregeling in zijn werk zal gaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni