Originele tekeningen van Uderzo gevonden in Vorst

© PhotoNews
| De Franse striptekenaar Uderzo is de geestelijke vader van het bekende Gallische duo Asterix en Obelix.

Bij een reeks huiszoekingen in Vorst heeft de politie 84 originele tekeningen van Uderzo aangetroffen in een garagebox. Ze waren in december nog te koop op een veiling, maar werden uit de verkoop gehaald na een claim van de eigenaar. Sindsdien waren de prenten spoorloos.

De tekeningen vertellen het verhaal van onder andere ‘Capitaine Marvel Jr.’ en tonen ook een afbeeldingen van ‘Castagnac’, een voorloper van de veel bekendere Astérix. Ze dateren uit de beginperiode van de Franse striptekenaar Uderzo. Zo staat vandaag te lezen in De Standaard.

Uderzo legde in december vorig jaar zelf klacht neer bij de politie van Neuilly-sur-Seine toen hij te weten kwam dat 84 van zijn tekeningen werden aangeboden op een veiling. De eigenaar heeft de prenten toen meteen weer opgehaald. Daarna waren ze spoorloos tot de politiezone Zuid ze na een reeks huiszoekingen terugvond in een garagebox in Vorst.

‘Schetsen zijn maar tussenstap’

“Dat is niet ongebruikelijk”, zegt Willem De Graeve van het Belgisch Stripcentrum. “De tekeningen waren vroeger niet veel waard omdat alleen belang werd gehecht aan het eindresultaat. Alles wat daarvoor kwam werd gezien als een tussenstap.”

“De schetsen werden regelmatig gebruikt door beginnende coloristen om te oefenen. Dat is een reden voor de verspreiding ervan, maar vaak namen medewerkers ze ook mee naar huis omdat ze het een mooi souvenir vonden.”

‘Honderdduizenden euro’s’

Bij de eeuwwisseling steeg de waardering voor originele tekeningen plots. “Het stripmuseum bestaat nu bijna dertig jaar en bij de opening waren tekenplaten nog niet in trek. Pas rond de eeuwwisseling namen originele tekeningen de vlucht vooruit en stegen de prijzen snel. Vandaag worden er schetsen van van een heleboel auteurs voor honderdduizenden euro’s verkocht.”

Wat er nu met de tekeningen van Uderzo gaat gebeuren is nog onduidelijk. Ze maken deel uit van een politieonderzoek en daarom onthoudt de zone Zuid zich voorlopig van enig commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?