Overgangsregeling voor taaltest anderstalige ouders

© brusselnieuws.be
18/12/2014

Anderstalige ouders die in aanmerking willen komen voor de voorrangsregeling voor Nederlandstaligen in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel, krijgen een jaar extra de tijd om het benodigde niveau B2 te halen. Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD hebben een overgangsregeling uitgewerkt.

Het was Bruno De Lille (Groen) die vorige week de kat de bel aanbond.

Tot nu toe was er altijd voldoende plaats in de Nederlandstalige secundaire scholen en konden alle kinderen die dat wilden er terecht. Maar het nijpende plaatstekort in het basisonderwijs begint nu ook door te sijpelen in sommige populaire secundaire scholen.

In dat geval moeten anderstalige ouders aantonen dat ze voldoende Nederlands kennen om in aanmerking te komen voor de voorrangsregeling (van 55 procent van de plaatsen) voor Nederlandstaligen in Brussel. Daarvoor moeten ze dan bij het Huis van het Nederlands een taaltest afleggen.

Huis van het Nederlands overspoeld
Door een decreetswijziging in april 2014 zouden ouders vanaf volgend schooljaar een hoger taalniveau Nederlands moeten hebben. Ze zouden voortaan niveau B2 moeten halen, in plaats van (het lagere) niveau B1. Dat leidde ertoe dat het Huis van het Nederlands in Brussel de voorbije weken werd overspoeld met vragen van anderstalige ouders.

Omdat de aanmelding voor de inschrijvingen in het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel begin januari starten, moest er snel een oplossing gevonden worden.

De Vlaamse meerderheid legt nu een voorstel van decreet op tafel. Bedoeling is om nog één schooljaar lang ook taalniveau B1 op te nemen in de voorrangsgroep. "Op die manier nemen we meteen de druk op het Huis van het Nederlands weg en krijgen de mensen in de praktijk extra tijd, tot juni 2016, om het taalniveau B2 te halen", legt Vlaams parlementslid en onderwijsspecialist Koen Daniëls (N-VA) uit.

De taalvereiste helemaal uit de voorrangsregeling halen, is volgens Daniëls geen goed idee. "Door dit weg te halen zou zowat iedereen in aanmerking komen voor de voorrangsregeling. En als iedereen voorrang krijgt, is het geen voorrangsregeling meer natuurlijk."

Bovendien zou het volgens de N-VA'er ook een bijzonder slecht signaal zijn aan de mensen die de afgelopen jaren de moeite gedaan hebben om het taalniveau B2 te halen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni