Overleg in bewakingssector afgesprongen

© ACV
| Stakingspost van ACV dinsdagochtend voor het NAVO-gebouw.

Het overleg in de sector van de bewaking is in de nacht van woensdag op donderdag afgesprongen, zonder resultaat. Vrijdag is er een infovergadering met delegees gepland over de inhoud van de gesprekken en zullen er afspraken worden gemaakt in verband met acties.

Dat meldt Steve Rosseel van ACV Voeding en Diensten.

De vakbonden proberen sinds juni om een akkoord af te sluiten voor een verhoging van de koopkracht en betere werkomstandigheden. Werken in de sector is volgens de vakorganisaties niet leefbaar meer als er geen koopkrachtverhoging komt en vooral een betere verloning van de flexibiliteit in de bewakingssector.

Koopkrachtverhoging

Maandag was er nog een verzoeningspoging van een sociaal bemiddelaar om de plooien tussen de bonden en de werkgevers enigszins glad te strijken. Woensdagnamiddag gingen de bonden en de werkgevers, onder leiding van een sociaal bemiddelaar, dan opnieuw rond de onderhandelingstafel zitten. Op voorhand was echter bij de vakbonden al te horen dat er weinig hoop was op een snel compromis. Indien er geen toegevingen komen van de werkgevers, zouden er spontane acties volgen.

De Beroepsvereniging van Bewakingsondernemingen (BVBO) betreurt het mislukken van de onderhandelingen. "De werkgevers hebben verschillende voorstellen op tafel gelegd, die samen de loonnorm volledig uitputten. Het voorstel van de werkgevers bestond uit koopkrachtverhoging, een betere vergoeding van de flexibiliteit en maatregelen rond werkbaar werk en mobiliteit", luidt het in een persbericht in de nacht van woensdag op donderdag.

Sociaal bemiddeling

De beroepsvereniging zegt te betreuren dat de vakbonden daar, ook na tussenkomst van de sociaal bemiddelaar, geen genoegdoening konden in vinden. "We hebben voor sociaal bemiddeling gevraagd zodat nieuwe stappen kunnen worden ondernomen teneinde tot nieuwe onderhandelingen te komen en de sociale vrede te bewaren", klinkt het tot slot.

De vorige onderhandelingen tussen de vakbonden en de werkgevers dateerden van 14 oktober en liepen toen uit op een totale blokkade. Er werd vervolgens een stakingsaanzegging ingediend, waarna het gemeenschappelijk vakbondsfront dinsdagochtend al een eerder symbolische actie voerde aan het NAVO-hoofdkwartier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?