Overleg over lonen en arbeidsvoorwaarden van huishoudhulpen mislukt

© PhotoNews

Het overleg van vrijdag over de lonen en arbeidsvoorwaarden voor de 150.000 huishoudhulpen in ons land die worden tewerkgesteld via dienstencheques, is op niets uitgedraaid. Dat melden zowel de vakbonden als sectororganisatie Federgon in een persmededeling. Terwijl de werkgevers de houding van de bonden als "onbegrijpelijk" bestempelen, hebben de vakbonden het zelf over een "heuse oorlogsverklaring" van de werkgeversfederatie.

Volgens de bonden kwamen de werkgevers naar de onderhandelingstafel "met een verklaring die minderwaardig was aan wat tot dan toe was voorgesteld". De federale en regionale regeringen "moeten de legitimiteit in twijfel trekken van deze aan Federgon verbonden commerciƫle bedrijven en van het misbruik dat zij maken van overheidsgeld," klinkt het in een stevige reactie van de vakbonden. Ze waarschuwen dat verdere acties zullen volgen.

Werkgeversfederatie Federgon bevestigt dat er vrijdag geen akkoord kon worden afgesloten in de dienstenchequesector. De organisatie benadrukt dat het de onderhandelingen ernstig neemt en dat haar voorstel onder andere een verhoging van de vervoersonkosten met 20 procent bevatte. "Na de vele gesprekken die er reeds geweest zijn, is dit ons finale voorstel. In het belang van onze huishoudhulpen willen wij geen spelletjes spelen, hier is niemand bij gebaat. Wij betreuren dan ook dat de vakbonden het voorstel verwerpen. We beginnen ons de vraag te stellen of de vakbonden wel een akkoord willen," aldus Ann Cattelain, CEO van Federgon.

ABVV-secretaris Issam Benali reageert dat er enkel sprake is van een zeer kleine verhoging van de tussenkomst voor verplaatsingen tussen twee klanten met 0,02 euro per km. "Het voorstel van Federgon voldoet echt niet. We gaan nu hun antwoord aan onze achterban voorleggen, maar het is wel al zeker dat er acties komen." Volgens de vakbondsman moet er eind volgende week meer duidelijkheid zijn over welke acties er zullen worden georganiseerd.

Donderdag betoogden nog honderden huishoudhulpen in Brussel om te protesteren tegen het moeizaam verlopende overleg over de lonen en arbeidsvoorwaarden voor de betrokken huishoudhulpen. Het grootste breekpunt is de verplaatsingsvergoeding. Die bedraagt vandaag 13 cent per kilometer en dat is volgens de bonden met de gestegen diesel- en benzineprijzen lang niet genoeg om de kosten te dekken. Zelf schuiven ze de referentieprijs van 37 cent per kilometer naar voor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?