© Free54

Overleg tussen Stad en actievoerders Sint-Katelijne levert niets op

© brusselnieuws.be
01/08/2015

Een overlegmoment tussen het kabinet van burgemeester Yvan Mayeur en de actievoerders die de nieuwe terrassen weg willen van het Sint-Katelijneplein is op een sisser uitgedraaid. “Het was een dovemansgesprek.” De actievoerders laten het er niet bij: vrijdagavond hebben ze opnieuw het plein bezet, en zelf nieuwe bankjes in elkaar gestoken.

Een overlegmoment tussen het kabinet van burgemeester Yvan Mayeur en de actievoerders die de nieuwe terrassen weg willen van het Sint-Katelijneplein is op een sisser uitgedraaid. “Het was een dovemansgesprek.” Vrijdagavond hebben de actievoerders opnieuw het plein bezet, en ze hebben zelf nieuwe bankjes in elkaar gestoken

Een groep jonge actievoerders ijvert al enkele weken tegen de plaatsing van terrassen op het plein, naar het voorbeeld van de vlakbij gelegen Vismarkt.

Na enkele acties besloot de Stad om met de groep jongeren te overleggen. Dat heeft echter niet veel opgeleverd. “Er is nauwelijks naar ons geluisterd”, zegt actievoerder Niels Coppens aan onze redactie. “Hun boodschap kwam erop neer dat we ons maar bij de feiten moesten neerleggen.”

Voor de Stad zijn er voor de jongeren die op het plein verzamelen genoeg alternatieven. “Men verwijst dan naar de Anspachlaan”, zegt Coppens. “Maar het Katelijneplein heeft een grote symbolische waarde. Net als het Flageyplein voor Franstalige jongeren de place to be is, is het Katelijneplein hetzelfde voor Nederlandstalige jongeren.”

De Stad denkt met zijn invulling van het plein niet aan kwetsbare groepen, zoals jongeren en daklozen, aldus Coppens. “Men wijst constant op de jobs en de meerwaarde die de terrassen opleveren”, zegt hij. “Wij hopen echter dat er nog een echte dialoog mogelijk is in de toekomst.”

Op het kabinet-Mayeur benadrukt men dat er na de zomer, als de terrassen weg zijn, een evaluatie komt. Daarin zullen zowel de restaurateurs, de bewoners als de jongeren betrokken worden.

Nieuwe bankjes
De actievoerders zijn niet alleen boos over de plaatsing van terrassen, ook het verwijderen van de bankjes op het plein heeft kwaad bloed gezet. Vrijdagavond protesteerden de jongeren daartegen met een ludieke actie. Ze maakten zelf nieuwe bankjes (lees verder onder de foto)

© Free54

“We hebben ter plekke vier bankjes gemaakt, met houtpaletten, nagels en hamers”, zegt Coppens. “Daarna zijn we er even op blijven zitten en hebben we een pintje gedronken.”

De actie duurde een tweetal uur en lokte een honderdtal jongeren naar het plein. “Terwijl wij aan het timmeren waren, was er op het Sint-Katelijneplein een optreden met klassieke muziek aan de gang. Het contrast tussen die rustige muziek en het lawaai dat ons getimmer maakte was best grappig”, lacht Coppens.

De jongeren hebben de houten bankjes achteraf gewoon op het plein laten staan. “Normaal gezien staan ze er nu dus nog steeds, tenzij de eigenaars van de cafés ze al hebben weggehaald.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie