Het Koninklijk Paleis aan het Paleizenplein

| Het Koninklijk Paleis aan het Paleizenplein.

Paleis heeft oor naar kritiek op Congoverleden

TD
© BRUZZ
13/02/2019

Het Koninklijk Paleis zal de passages op zijn website over het Congolese verleden van de monarchie "herbekijken op onjuistheden" en aanpassen. Het Paleis reageert daarmee op kritiek van onder andere de N-VA, die de bewuste passages negationistisch noemt.

Op officiële excuses van het Paleis voor de kolonisatie, die begon onder de regeerperiode van Leopold II, is het nog wachten. Op de website van de monarchie staat hier en daar wat informatie, met onder andere deze passage.

"In 1890 veroordeelt de Internationale Conferentie van Brussel in juli de slavernij en ligt (onder impuls van de Koning) aan de basis van een campagne tegen de slavernij in Afrika." Wat verderop staat er "In 1904 worden de reputatie van Leopold II en zijn overzeese onderneming in vraag gesteld als gevolg van het wangedrag van Europeanen in Afrika. De Koning roept een internationale onderzoekscommissie in het leven die de verdiensten van het koninklijk beleid in Kongo erkent, maar ook wijst op wantoestanden."

De passages noemt Kamerlid voor N-VA Zuhal Demir "onaanvaardbaar" en noemt het koningshuis negationistisch. In een reactie op de kritiek, ook op de kritiek van de Verenigde Naties die eindelijk excuses eisen van de Belgische overheid voor het koloniale bewind in Congo, zegt het Paleis dat het de website kritisch zal bekeijken.

"We zullen dit deel van de website herbekijken op onjuistheden of op elementen die niet precies zouden zijn, en ze desgevallend aanpassen," klinkt het in een reactie in de zakenkrant De Tijd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , koningshuis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni