Parckfarm krijgt dan toch subsidie

© Jo Voets
| De vzw Parckfarm moest vorig jaar nog drie contracten beëindigen, omdat het die niet langer kon betalen.
Updated: 10-01-2018 - 15:39

Na maanden onzekerheid zal Parckfarm in 2018 toch op een subsidie van 50.000 euro kunnen rekenen. Groen-parlementslid Annemie Maes pleit ervoor de subsidies structureel te maken om zo administratieve rompslomp te vermijden, maar minister Frémault lijkt dat niet van plan.

Het zomercafé in de serre onder de Jubelfeestbrug krijgt dan toch een subsidie voor 2018. Nadat Leefmilieu Brussel een eerdere aanvraag vorig jaar nog verwierp, moest de vzw achter het zomercafé de contracten van drie van haar medewerkers beëindigen. De organisatie moest daardoor een tijdlang op het engagement van vrijwilligers draaien.

Maar begin december diende Parckfarm, in overleg met Leefmilieu Brussel, een tweede aanvraag voor een subsidie in. En die werd ondertussen goedgekeurd, zei minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) dinsdag in het Brussels parlement. Parckfarm kan in 2018 op een subsidie van 50.000 euro rekenen.

Niet min

De minister benadrukte daarbij ook dat de samenwerking en contacten tussen Parckfarm en Leefmilieu Brussel “goed en regelmatig” zijn. De twee zitten dan ook op een steenworp van elkaar, aan het terrein van Thurn & Taxis.

Fremault geeft wel toe dat de administratieve vereisten voor de aanvraag van een subsidie niet min zijn, en dat het voor veel vzw's moeilijk is daaraan te voldoen.

Annemie Maes

Bestaanszekerheid

Parlementslid Annemie Maes (Groen) is naar eigen zeggen tevreden met het nieuws dat Parckfarm in 2018 opnieuw op een subsidie kan rekenen.

“Maar tegelijkertijd geeft de minister te kennen dat de vzw op termijn op zoek moet naar andere middelen,” zegt ze aan BRUZZ. “Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben er voorstander van om dergelijke initiatieven – ik denk bijvoorbeeld ook aan Bar Eliza (de zomerbar in Koekelberg, red.) – meer bestaanszekerheid te geven door hun subsidies structureel vast te leggen in plaats van jaarlijks toe te kennen."

Blanco cheque

Maes pleit er voor om Parckfarm een meerjarensubsidie toe te kennen. Capabele en ervaren werknemers aantrekken zonder hen te kunnen garanderen dat er ook volgend jaar nog werk en middelen zullen zijn, is volgens haar lang niet evident. Die les leert ook 2017 ons.

"Het zou zonde zijn mochten administratieve rompslomp en financiële onzekerheid een lovenswaardig initiatief als Parckfarm kapot maken,” besluit de groene politica.

Minister Fremault laat via haar woordvoerster weten dat ze de vzw wil blijven ondersteunen, maar die tegelijkertijd wil begeleiden om op termijn op eigen benen te staan, met eigen middelen. Van een meerjarensubsidie is vooralsnog geen sprake.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?