‘Parken openhouden is cruciaal voor psychologisch welzijn van Brusselaar’

© BRUZZ
| De burgemeester van Vorst besloot maandag dat de grasvelden van het park verboden te betreden waren.

Door het mooie weer was het afgelopen weekend behoorlijk druk in de Brusselse parken en groene zones. Heel wat foto’s van Brusselaars die zich niet hielden aan de maatregelen van de federale overheid - social distancing, samenscholing – circuleerden op het internet, wat de vraag doet rijzen of het geen goed idee zou zijn om ook de parken te sluiten. Daar is voorlopig geen sprake van.

“Het klopt dat sommige parkgangers zich niet aan de veiligheidsmaatregelen houden,” klinkt het bij Mohamed Nayt Taib, woordvoerder van Leefmilieu Brussel. “Maar de overgrote meerderheid houdt zich net wel aan de regels, en de politie treedt tijdig op wanneer dat moet.”

Volgens Nait Taib is het openhouden van de Brusselse parken belangrijk: “Het is van cruciaal belang voor het psychologisch welzijn van de Brusselaar om de parken open te houden. Op deze manier kunnen mensen even uit hun isolement om te genieten van de natuur. Eigenlijk is dit dus een noodzakelijke gezondheidsregel.“

'Leefbare lockdown'

“We zien trouwens ook dat steeds meer Brusselaars de regels wél respecteren,” gaat Nayt Taib verder. "Met het nodige blauw in de parken en duidelijke instructiepanelen moet het mogelijk zijn om de zachte lockdown voor iedereen een beetje leefbaar te houden.”

Het Brussels Gewest volgt dan weer gewoon de maatregelen die zijn genomen door de federale overheid. “Speelpleinen en speelparken blijven dicht, de parken blijven open tot de federale overheid anders beslist,” klinkt het vanuit het kabinet Vervoort (PS).

'Ga niet rondhangen'

“Het is inderdaad zeer belangrijk voor het psychisch welzijn van de burger om nog buiten te kunnen komen en te sporten,” zegt Erik Eenaerts, woordvoerder van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). “Het is alleen net zo belangrijk dat alle regels hier omtrent worden gerespecteerd: blijf in je eigen buurt zodat je geen andere leeftijdsgroepen besmet, verplaats je niet met de auto naar wandelplaatsen, ga niet rondhangen of op bankjes zitten, en hou minstens één meter afstand indien je met iemand anders gaat wandelen of sporten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?