© Juan Benjumea-Moreno | Juan Benjumea-Moreno had maandagochtend nog niet de tijd gehad om zijn voetbaltruitje uit te doen.

Parlementslid spurt van café naar huis om zoon op de wereld te zetten

GR, TDN
© BRUZZ
28/06/2021

Brussels parlementslid Juan Benjumea-Moreno (Groen) is zondagavond voor de tweede keer vader geworden. De manier waarop Mateo geboren werd, was heel bijzonder. Benjumea-Moreno zat op een terras de Rode Duivels aan te moedigen terwijl het water van zijn hoogzwangere vrouw brak. Na een langgerekte fietsspurt huiswaarts hielp hij haar in hun badkamer bij de bevalling.

In de kraker tussen België en Portugal in de achtste finales van het EK voetbal verstreek de 85e minuut. Plots kreeg Benjumea-Moreno, die de match in het centrum op een caféterras volgde, van zijn vrouw te horen dat ze elk moment kon bevallen. "Ze was uitgerekend voor 4 juli en had al enkele weeën gehad. Maar nog niets ernstigs", vertelt het Brussels parlementslid. Zijn vrouw zag er dan ook geen graten in dat hij naar de kroeg trok.

Met het ene oog op zijn telefoon gericht en het andere op het scherm ontving hij plots een telefoontje. Haar water was gebroken. "Ik mocht de wedstrijd nog uitkijken, zei ze. Maar dat deed ik niet. Gelukkig maar, of ik had de geboorte gemist", gniffelt Benjumea-Moreno. "Zonder mijn vrienden ook maar iets te zeggen sprong ik op de fiets en begon ik te racen naar onze woonplaats in Anderlecht. Onderweg hoorde ik aan de vreugdekreten dat de Belgische overwinning binnen was."

Van de fiets naar de badkamer

Eenmaal thuis belde hij meteen een taxi op om naar het ziekenhuis te gaan. "Maar toen die arriveerde, was mijn vrouw aan het bevallen. We trokken naar onze badkamer om daar Mateo op de wereld te zetten", aldus Benjumea-Moreno. Intussen was een ambulance onderweg, maar nog voor die arriveerde, was Mateo al geboren. "Alles verliep eigenlijk heel vlot. Op 10 minuten was de geboorte klaar. Zoon en moeder stellen het goed."

Dokter en vroedvrouw kwamen ter plekke om vast te stellen dat Benjumea-Moreno zijn taak als vroedman uitstekend heeft uitgevoerd. En ook het aansluitende ziekenhuisbezoek was van korte duur. "Wij zijn alweer thuis", zegt het Brussels parlementslid maandagavond. Mateo is hun tweede zoontje. Drie jaar geleden kwam hun zoontje Felix ter wereld, ook al na een wedstrijd van de Rode Duivels. Toen op het WK tegen tegen Panama. "Ook toen moest ik me naar huis haasten, maar dit keer was het toch net iets hectischer."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie