Passagiersrecord helpt nettowinst Brussels Airport over 100 miljoen euro

© bruzz

Brussels Airport Company, de uitbater van de luchthaven in Zaventem, heeft vorig jaar omzet en winst duidelijk zien toenemen, onder meer dankzij een passagiersrecord. De onderneming betaalt ook meer dividend uit - 93 miljoen euro -, waarvan zowat 23 miljoen euro naar de federale overheid gaat.

De trafiekcijfers van Brussels Airport zijn al langer bekend: een recordaantal van 25,7 miljoen passagiers (+3,7 procent tegenover 2017) en 732.000 ton cargo (+5,9 procent), het hoogste niveau in tien jaar. Die toenames komen ook tot uiting in de financiƫle cijfers, die donderdag werden voorgesteld door CEO Arnaud Feist. Zo ging de omzet 7,9 procent hoger tot 595 miljoen euro.

"Dat is te danken aan de trafiekgroei en aan enkele vastgoedontwikkelingen die beginnen op te leveren", aldus Feist. De operationele winst steeg met 5,4 procent tot 220 miljoen euro, en de nettowinst ging zelfs een kwart hoger naar 111 miljoen euro. De aandeelhouders van Brussels Airport krijgen ook een hoger dividend. Dat bedraagt 93 miljoen euro (tegen 74 miljoen euro vorig jaar).

De federale overheid, die via de investeringsmaatschappij FPIM een belang van 25 procent heeft in de luchthavenuitbater, kan dus op zowat 23 miljoen euro rekenen. Feist beklemtoonde dat de luchthaven "genoeg cashflow heeft om de aandeelhouders rendement te bieden, en tegelijkertijd zwaar te investeren in de toekomst van de luchthaven". Zo loopt er een programma van 100 miljoen euro om vrachtafdeling Brucargo te moderniseren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?