Pensioenbetoging: 'Minstens 70.000 betogers'

© BRUZZ

Volgens de socialistische vakbond trekken momenteel minstens 70.000 betogers door Brussel om te protesteren tegen het pensioenbeleid van de regering-Michel (MR). De politie spreekt voorlopig van 50.000 deelnemers. Voor ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw is de actie nu al geslaagd. "De mensen voelen goed aan dat de regering contractbreuk pleegt", zegt hij.

Net als bij de betoging van 19 december, die volgens de politie 25.000 mensen op de been bracht, zijn er weer veel rode ballonnen te zien met een doorstreept cijfer 67. "Tot 67 jaar werken kan niet", legt De Leeuw uit. "De regering moet het beleid bijsturen en moet betere pensioenen invoeren, met een minimum van 1.500 euro per maand." Volgens Mario Coppens van de liberale vakbond zijn de syndicale voorstellen niet onrealistisch.

"Maar deze regering haalt middelen weg in plaats van er bijkomende te zoeken, bijvoorbeeld via faire belastingen." Vooral vrouwen worden volgens de bonden getroffen door de pensioenhervormingen. Uit steun voor hen dragen de vakbondsleiders een roze lint. Met de verkiezingen in zicht rekent de ACLVB-topman erop dat de regering zich soepeler gaat opstellen.

Maar erg groot is die hoop niet. Onder meer in de discussie over welke beroepen als zwaar worden ingedeeld en dus in aanmerking komen voor een vervroegd pensioen, staan vakbonden en regering nog diametraal tegenover elkaar, merkt Coppens op. Binnenkort start daarover nieuw overleg.

Onderwijs

Er is ook een stevige delegatie uit het onderwijs afgezakt. "De mensen zijn enorm bezorgd over de toekomst en de kwaliteit van het onderwijs", zegt Koen Van Kerkhoven van onderwijsbond COC. "Onderzoek zegt dat de lonen in het onderwijs vergelijkbaar zijn met die in de privé, maar enkel als rekening gehouden wordt met de vaste benoemingen, de vakantiedagen en het pensioenbedrag. Als aan een van die elementen geraakt wordt, valt die vergelijkbaarheid weg."

(Lees verder onder de fotogalerij)

Langer werken

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vindt dan weer dat de loopbaanduur en de werkzaamheidsgraad omhoog moeten. Dat zegt de werkgeversorganisatie in een "pensioenpamflet" als reactie op de nationale betoging waarin ze met een infografiek uitlegt waarom we langer moeten werken.

De logica hierachter is betrekkelijk eenvoudig: we studeren en leven langer. "Dat maakt het onhoudbaar om de arbeidsmarkt op de leeftijd van 60 jaar te verlaten", zo legt het VBO uit. "Langer studeren, langer leven, vroeger stoppen met werken, en toch hogere pensioenen eisen, is onhaalbaar." 

"Onze effectieve loopbaanduur bedraagt amper 32,6 jaar, ruim onder het OESO-gemiddelde. Er dreigt bijgevolg een discrepantie tussen de uitgaven en de inkomsten: onze loopbanen zijn te kort en het aantal actieven per gepensioneerde zal teruglopen van 2,6 vandaag tot 1,7 in 2060", stelt de organisatie.

Betoging tegen pensioenhervorming
© BRUZZ
| 50.000 tot 70.000 betogers trekken door de stad
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?