| "Elke vorm van menselijkheid lijkt weg te zijn uit het Paleis voor Schone Kunsten", staat in de brief van de vakbonden te lezen.

Personeel Bozar komt in opstand tegen directie over werklast

Mathias Declercq
© BRUZZ
24/05/2018
Updated: 24/05/2018 14.02u

Surrealistische verwachtingen met een minimum aan middelen en personeel, ongefundeerde ontslagen en een te hoge werklast met gemiddelde werkweken van 50 uur. Dat is de teneur van de motie van wantrouwen die het personeel van het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) indient tegen artistiek directeur Paul Dujardin en operationeel directeur Albert Wastiaux. “Er komen acties”, verzekert vakbondsvertegenwoordiger Isabelle Joris (VSOA).

In de bewuste brief, die onze redactie in handen kreeg, staat dat de artistieke kwaliteiten van artistiek directeur Paul Dujardin niet in twijfel worden getrokken, maar wel de druk die op het personeel ligt om “binnen surrealistische termijnen en met een minimum aan middelen de vele dromen van de directie waar te maken”.

De operationele directeur, Albert Wastiaux, zou evenmin bijdragen om de onrealistische “driften” van Dujardin te temperen.

"Werknemers moeten vaak 11 uur per dag werken om de absurde instructies van de directie te kunnen uitvoeren"

Marie-Isabelle Joris (VSOA)

Ook het gebrek aan een duidelijke toekomstvisie zorgt voor een grote onzekerheid onder het personeel, “dat mentaal en fysiek op is". “Elke vorm van menselijkheid lijkt weg te zijn uit het Paleis voor Schone Kunsten. Wie wil overleven, moet veranderen in een robot”, staat er te lezen.

'Al jaren malaise'

De brief van het gemeenschappelijke vakbondsfront geldt als officiële motie van wantrouwen van de meer dan 300 personeelsleden ten opzichte van de directie.

“Het is een malaise die al jaren heerst”, zegt vakbondsvertegenwoordiger Marie-Isabelle Joris van het VSOA. “Belangrijk personeel wordt ontslagen maar niet vervangen. We hebben statistieken die aantonen dat werknemers vaak 11 uur per dag moeten werken om de instructies van de directie te kunnen uitvoeren.”

“Die eisen zijn vaak absurd”, vervolgt Joris. “Voorstellingen verhuizen constant en soms willekeurig van zaal. Dat is maar één mailtje voor de directie, maar voor het personeel is dat organisatorisch enorm veel werk.”

Zo zouden de werknemers op de ticketverkoop zwaar onder druk komen te staan, maar ook de programmatoren zouden “haast dag en nacht” beschikbaar moeten zijn.

Opstand door ontslagen medewerker

Bij de communicatie-afdeling is de malaise nog het grootst, zegt Joris. Daar is volgens de vakbond een kleine opstand bezig, onder meer te wijten na het plotse ontslag op staande voet van een gewaardeerde en ervaren medewerker.

Heel wat geschokte collega’s schreven daarop een brief aan artistiek directeur Dujardin, de HR-verantwoordelijke en de communicatieverantwoordelijke om hun onbegrip te uiten over de manier hoe het ontslag tot stand was gekomen.

De directie zat daarop wel samen hebben met het personeel, maar zou geweigerd hebben te antwoorden op de bezorgdheden van de werknemers. “Het was een vaag discours dat als bedreigend overkwam en de zorgen en woede van het personeel enkel versterkt heeft”, klinkt het in de brief.

Paul_Dujardin_1_(c)_Ivan_Put.jpg

| De derde termijn van Paul Dujardin nadert zijn einde.

Volgens de vakbond ligt de schuld bij het “triumviraat” van artistiek directeur Dujardin, operationeel directeur Albert Wastiaux en HR-verantwoordelijke Ignace De Breuck. Dujardin is aan zijn derde mandaat bezig aan het hoofd van de cultuurtempel.

Aanvankelijk lieten de statuten maar twee termijnen toe, maar die werden in 2013 gewijzigd door de federale ministerraad (Bozar is immers een federale cultuurinstelling, red.) om een derde termijn van Dujardin mogelijk te maken. Op hetzelfde moment deed ook Wastiaux zijn intrede als COO van Bozar.

“Het personeel heeft zich steeds verzet tegen een nieuw mandaat van Dujardin”, klinkt het bij de vakbond. Nu dat mandaat opnieuw bijna afloopt, willen de werknemers met de motie van wantrouwen de druk opvoeren om een nieuwe termijn van Dujardin onmogelijk te maken.

De vakbonden eisen intussen ook de aanstelling van een onafhankelijke crisismanager, een reorganisatie van de werklast en een duidelijke toekomstvisie. Die antwoorden willen ze krijgen van de voorzitter van de raad van bestuur, burggraaf Etienne Davignon.

Stakingsaanzegging

“Maar er komen acties”, verzekert Joris. Daarvoor zal de vakbond eerstdaags een stakingsaanzegging indienen. Het personeel wil vooralsnog geen voorstellingen annuleren, maar bijvoorbeeld wel voorstellingen vertragen om hun standpunten kracht bij te zetten.

Bozar reageerde ondertussen kort op de motie van wantrouwen maar wil niet veel commentaar kwijt. “Een ontmoeting is voorzien tussen Etienne Davignon, de voorzitter van de raad van bestuur en van het paritair comité, en vertegenwoordigers van het personeel in de week van 4 juni. Tot dan wenst geen van de betrokken partijen commentaar te geven om de sereniteit van de gesprekken tussen personeel, directie en raad van bestuur te bewaren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Podium, Bozar, Paleis voor Schone Kunsten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni