Personeel Delhaize staakt in verschillende winkels in Brussel

MV
© BRUZZ
01/04/2020
Updated: 01/04/2020 19.19u

Het personeel van Delhaize staakt al zeker in vier winkels in Brussel. Het gaat om de winkel Flagey in Elsene, Westland en Veeweyde in Anderlecht en Karreveld in Molenbeek. Het winkelpersoneel klaagt over de hogere werkdruk door de coronacrisis en vindt het resultaat van het sociaal overleg ontoereikend. "We vragen een hoger bedrag aan maaltijdcheques tot en met juni, maar de directie weigert dat."

Sinds maandag is er sociaal overleg aan de gang tussen de vakbonden en directie van Delhaize. De inzet: extra vergoeding voor het personeel in de winkels dat zich blootstelt aan risico en extra werkdruk tijdens de coronacrisis.

De vakbonden laten nu weten niet akkoord te gaan met het voorstel van de directie. Het gevolg is een spontane staking en vier gesloten Delhaize-winkels in Brussel. Het gaat om de winkel aan het Flageyplein in Elsene, twee winkels in Anderlecht (Veeweyde en Westland) en de winkel aan Karreveld in Molenbeek.

Evenwichtig voorstel

"We vroegen eerst een premie voor de werknemers die in deze omstandigheden werken. Maar Delhaize stelde een hoger bedrag aan maaltijdcheques voor", zegt Rosetta Scibilia van CNE, de Christelijke werknemersvakbond. "Dat bedrag was voor ons veel te laag, maar de directie weigerde een extra toegeving te doen."

Volgens Roel Dekelver van Delhaize was het voorstel wel evenwichtig. "We bieden onder meer vijf extra verlofdagen aan", legt Dekelver uit. "Naast extra kortingen als die werknemers producten kopen in onze winkels."

Niet voldoende beschermd

De vakbonden beweren ook dat het personeel niet voldoende beschermd is tegen besmetting van het coronavirus. "Er is niet voldoende afstand tussen personeelsleden die rekken vullen en klanten. Ook zijn er geen mondmaskers en medische handschoenen beschikbaar."

"We hebben veel appreciatie voor het werk in de winkels", zegt woordvoerder De Kelver. "Maar het is belangrijk dat de winkels open zijn in deze tijden. We hopen dus dat vakbonden ingaan op ons voorstel én dat andere filialen de deuren open zullen houden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Elsene , Samenleving , Economie , Delhaize , Carrefour , staking , corona

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni