Personeel Fedasil voert actie tegen gebrek aan winteropvang

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 20 oktober 2022
Updated: 20-10-2022 - 18:32

Het personeel en de directie van Fedasil hebben donderdagmiddag een uur het werk neergelegd als protest tegen de onmenselijke gevolgen van de opvangcrisis. Aan het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje kwamen honderden Fedasil-medewerkers en sympathisanten samen om dringend meer opvang te vragen tijdens de wintermaanden.

De stakingsactie wordt simultaan gehouden in de 35 opvangcentra en de hoofdzetel van Fedasil. De aanhoudende asiel- en opvangcrisis bereikte de afgelopen dagen een hoogtepunt en het personeel is het beu. "Het is genoeg", "Niemand op straat", "Een oplossing nu" stond er op de protestborden, terwijl er ook "Waar zijn de plaatsen?" en "Waar is de Belgische regering" werd gescandeerd.

Met twee kartonnen tenten die de afgelopen dagen werden gebruikt om minderjarige asielzoekers een slaapplaats aan te bieden, werd de weg voor Klein Kasteeltje even geblokkeerd. De crisis is het meest zichtbaar in Brussel, waar het systeem vastloopt en mensen op straat belanden. Onder de manifestanten bevonden zich directeuren en medewerkers uit het hele land. De opvangcentra zijn overbelast.

'Geen perspectief'

"De mensen bevinden zich niet voor de centra op straat, maar wij zitten overvol en hebben zelf al een bezetting van 110 procent. Eenmaal er een vrije plaats is, wordt die meteen ingenomen", getuigt Nicolas Genin, directeur van het opvangcentrum in PondrĂ´me.

Het Fedasil-personeel eist dat er duidelijke antwoorden komen vanuit politieke hoek, zowel op federaal als lokaal vlak. Woensdag raakte het kernkabinet het niet eens over een grootschalige opvang voor asielzoekers, waar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) nochtans voor gepleit had.

"Het personeel is moe, na een aaneenschakeling van crisissen. Vooral het gebrek aan perspectief is vermoeiend. Bij Fedasil is er geen probleem om de borst nat te maken, dat doen we vaak, maar het moet ook zin hebben en er moet perspectief zijn op middellange en lange termijn", verklaart Genin.

Menselijke drama's

Het aangekondigde Winterplan laat op zich wachten en dat weegt niet enkel op het federaal agentschap, maar ook op de humanitaire organisaties en ngo's die in Brussel bijspringen om dagelijks opvang te vinden voor de asielzoekers die op straat belanden. Tussen de betogers waren de hesjes van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Dokters van de Wereld en burgerbeweging BelRefugees duidelijk zichtbaar. Zij bundelen hun krachten in de humanitaire hub in Brussel, maar ook hun geduld en energie raakt op.

"We zitten op ons tandvlees. We hebben opnieuw minderjarigen onderdak moeten bieden in onze kartonnen tenten. Niemand wil mensen op straat, maar dan is het wel echt aan het politieke niveau om te tonen dat het menens is. Woensdagavond werd nog gezegd dat er goede wil is binnen de regering, maar wat heeft dat voor zin als er geen daadkracht en resultaten zijn? We begrijpen het niet, want er spelen zich menselijke drama's af", zegt Tine Claus, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?