© PhotoNews | Sint-Gillis Gevangenis luchtbeeld

Personeelstekort weegt: geen wandeling voor gedetineerden in Sint-Gillis

JP
© BRUZZ
31/12/2021

De gedetineerden in de gevangenis van Sint-Gillis kunnen sinds donderdag de benen niet meer strekken, meldt een gevangene. Verschillende personeelsleden zitten in quarantaine waardoor het dagelijkse moment om te luchten niet op veilige wijze kan worden georganiseerd, bevestigt de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen.

Het was gedetineerde D. die onze redactie belde om te laten weten dat hij donderdag geen frisse lucht heeft kunnen halen op de binnenplaats. Dat betekent in het geval van D. dat hij 24 uur per dag in een cel doorbrengt van zo’n tien meter, die hij deelt met één andere persoon.

"De cel meet 4,10 meter op 2,40 meter, ik heb het opgemeten want ik heb toch veel tijd. En die wandeling is echt belangrijk, het is het enige moment dat we sociaal contact hebben."

D. geeft in een adem mee dat de levensomstandigheden in de gevangenis miserabel blijven. "Ik slaap bijvoorbeeld praktisch op houten planken omdat mijn matras helemaal verbrokkeld is. En zelfs WC-papier krijgen is ingewikkeld."

Dat ‘de wandeling’ vervalt komt vaker voor. Het moment van luchten vervalt meestal als er stakingen zijn, want het is niet opgenomen in de minimale dienstverlening. Dat het luchten ook vervalt zonder staking, is zeldzaam, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerder van de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen.De gedetineerden kregen donderdag overigens wel de mogelijkheid om te douchen en bezoek te ontvangen.

"Die wandeling is echt belangrijk, het is het enige moment dat we sociaal contact hebben."

Gedetineerde D, vanuit de gevangenis van Sint-Gillis

Het personeeltekort in combinatie met enkele preventieve quarantaines liggen aan de basis van het probleem. "Vorige week vertelden we de directie al dat er gewoon niet genoeg materiaal is om de gevangenis te laten draaien met 900 gedetineerden," zei Stijn Van den Abeele, regionaal voorzitter VSOA Brussel eerder al.

In combinatie met de positieve testen en preventieve quarantaines zoals die in alle sectoren plaatsvinden, leidt dat nu tot een verminderde dienstverlening aan de gedetineerden. Het Gevangeniswezen kan op dit moment niets zeggen over structurele veranderingen voor de werkomstandigheden in de sector, maar laat wel weten dat dat de gesprekken met de vakbonden nog gaande zijn.

Wanneer de dienstverlening hersteld zal zijn, is ‘koffiedik kijken’. "We bekijken het dag per dag," zegt Van De Vijver.

Heb je ook nieuws uit Brussel, dan kan je ons dat melden via onderstaand formulier of via ons WhatsApp-nummer 0489-988.988

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie