Petitie om meer terreinen te eisen voor honden zonder leiband

Brussels parlementslid Carla Dejonghe (Open VLD) pleit in een petitie voor meer groene zones in Brussel waar honden vrij kunnen lopen. Dat doet ze naar aanleiding van een incident in het Dudenpark waarbij een vrouw omvergelopen werd door een groep losgelaten honden. “Honden moeten dagelijks naar buiten kunnen, en liefst ook vrij kunnen rennen en spelen, maar mogen anderen daarbij niet storen.”

Vorig weekend werd Vorstenaar Régine Langsner tijdens haar avondwandeling omvergelopen door een groep loslopende honden, met drie dagen werkonbekwaamheid tot gevolg. Hoewel er in het Dudenpark twee zones zijn waar honden vrij mogen lopen, gebeurde het incident op een plaats waar dat niet was toegelaten.

Brussels parlementslid Dejonghe vindt dat er meer zones moeten komen in Brussel waar honden vrij mogen lopen. “Momenteel zijn er zo’n 55-tal losloopzones, waarvan er 35 omheind zijn, maar ze zijn niet evenredig verdeeld over het Gewest en zijn niet even goed afgebakend en aangeduid”, staat te lezen in de petitie.

1 op 10 Brusselaars heeft hond

Dejonghe onderstreept de nood aan meer ruimte door te verwijzen naar het aantal Brusselse hondeneigenaars. “In 2019 telde het Gewest rond de 105.000 honden, wat betekent dat 1 op de 10 Brusselaars een hond heeft”, aldus het parlementslid.

Naast de losloopzones vraagt de petitie ook meer hondenspeelplekken, vuilnisbakken voor de hondenpoepzakjes en een duidelijke signalisatie over de plaatsen waar honden niet aan de leiband hoeven te lopen.

“Het Brussels Gewest legt al meerdere jaren de nadruk op het verhogen van het dierenwelzijn. Deze zones zijn daar een belangrijk onderdeel van. Vrije ruimtes omheinen en een sluis aan de ingang installeren is uiteindelijk maar een kleine inspanning. Misschien kan bijvoorbeeld zelfs een stukje Zoniënwoud afgezet worden”, sluit Carla Dejonghe af.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?