1713 Leopold Dudenpark-02

Incident in Dudenpark doet discussie over loslopende honden oplaaien

FDK
© BRUZZ
19/05/2021

Tijdens een avondwandeling werd een vrouw omvergelopen door een groep grote, losgelaten honden in het Dudenpark, op een plek waar die eigenlijk aan de leiband moesten. Het incident deelde ze op Facebook, waar ze veel bijval kreeg van buurtbewoners. "Soms is het burgerlijke onwetendheid, soms gewoonweg ongehoorzaamheid.”

Een zestal losgelaten honden brachten Régine Langsner zaterdagavond ten val in het midden van het Dudenpark. “De dag nadien waren mijn knieën opgezwollen en kon ik amper wandelen”, vertelt ze. “De dokter verklaarde me werkonbekwaam voor drie dagen.”

Langsner woont vlakbij het park en gaat er dagelijks wandelen, net zoals vele hondeneigenaars. “Het is dan ook niet de eerste keer dat ik zoiets meemaak. Daarom besloot ik het in de Facebookgroep I Love Forest - I Love Vorst te delen.” Ondertussen reageerden al honderd mensen onder de post, vaak met hun eigen getuigenis. Enkele anderen beweren dan weer dat er zich amper ongevallen voordoen en vinden dat de regels overdreven zijn.

Onduidelijke regels

Na de val van Langsner kwam een van de hondeneigenaars vragen of ze oké was. “Ik zei haar dat ik me bezeerd had en dat ze haar hond op deze plek helemaal niet los mocht laten lopen.” De vrouw sprak dat tegen en Langsner liet het daarbij. “Door de pijn had ik helemaal geen energie voor een discussie. De dag nadien belde ik Brussel Leefmilieu op en wat bleek: op die plek - ook wel de cuvette genoemd, centraal in het park - moeten honden wel degelijk aan de leiband.”

“Met het oog op een coherent beleid en uit respect voor alle parkbezoekers, is de regel dat honden altijd verplicht aan de leiband moeten”, lees je in een sensibiliseringsflyer van Brussel Leefmilieu. Enkel in de zones die daar specifiek voor worden aangeduid, mogen honden vrij rondlopen. Het Dudenpark telt twee zulke zones.

signalisatieborden honden uitlaten in parken

| Via deze signalisatieborden kan je in parken zien waar je hond wel en niet mag rondlopen.

Brussel Leefmilieu maakt die zones kenbaar via signalisatieborden ter plaatse en plattegronden online en op flyers, maar het probleem is dat de aanwijzingen elkaar soms tegenspreken. Op een online interactieve kaart staan zowel de hoek van het park tussen de Victor Rousseaulaan en de Mysteriestraat, als een kleiner hoekje waar de Brusselsesteenweg en de Mysteriestraat samenkomen, in het groen aangeduid. Daar zouden honden dus zonder leiband mogen rondlopen.

Op een ander kaartje, dat Brussel Leefmilieu aan BRUZZ bezorgde, is dat laatste hoekje niet aangeduid, maar wel een zone vlakbij het Joseph Marienstadion. Een buurtbewoner geeft onder de Facebookpost van Langsner aan dat daar ook effectief bordjes staan die zeggen dat het toegestaan is de honden er vrij te laten. “Ik wil gerust de regels volgen”, aldus de man, “maar dan moeten ze wel duidelijk zijn...”

geodatakaart brussel leefmilieu dudenpark

| Op de geodatakaart staan andere zones aangeduid dan op de flyer.

plattegrond dudenpark honden

| De actuelere plattegrond van het Dudenpark.

Volgens Brussel Leefmilieu is de bewegwijzering voldoende duidelijk. “Maar de geodatakaart is inderdaad niet volledig bijgewerkt”, zegt woordvoerster Pascale Hourman. “Deze kaart omvat ook de gemeentelijke parken. Daarom staan er meer hondenzones op dan op de folder, die vrij actueel is.” De interactieve kaart zal in de komende dagen wel een update krijgen.

Verantwoordelijkheid

Elk jaar ontvangt Brussel Leefmilieu een twintigtal klachten over het Dudenpark. “Het moet gezegd: het is dan ook een park dat vooral wordt bezocht door burgers met honden”, aldus Hourman. Volgens Langsner zijn er mensen die niet op de hoogte zijn van de regels, maar ook anderen die ervoor kiezen ze niet te respecteren. “Een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid, om de verkeerde redenen.”

Als mogelijke oplossing stelt Langsner voor dat Brussel Leefmilieu meer ter plaatse is om mensen te sensibiliseren. “De parkwachters zouden hondeneigenaars effectief moeten aanspreken. Dat lijkt me het enige wat kan helpen.”

"Opdat iedereen in alle sereniteit van de groene ruimten kan genieten, herinneren we hondeneigenaars eraan dat zij hun huisdier steeds onder controle moeten hebben”

Pascale Hourman, woordvoerster Brussel Leefmilieu

Een andere buurtbewoner die op de post reageerde, begrijpt dat eigenaars hun honden willen loslaten omdat “die dieren nood hebben aan ravotten”. Volgens haar kan Leefmilieu Brussel voor het Dudenpark een voorbeeld nemen aan het Wolvendaalpark in Ukkel: “Daar heeft men twee tijdslots ingevoerd per dag – één ‘s morgens en één ‘s avonds – waarin honden vrij mogen rondlopen. De rest van de tijd moeten ze aan een leiband gehouden worden.”

De vrouw stelde Brussel Leefmilieu voor hetzelfde toe te passen in het Dudenpark, maar kreeg daar naar eigen zeggen nooit reactie op. Volgens Hourman staat dat voorlopig niet op de agenda en zijn er ook geen plannen voor extra hondenrennen.

Brussel Leefmilieu benadrukt dat de verantwoordelijkheid over de honden bij de eigenaars ligt. "Opdat iedereen in alle sereniteit van de groene ruimten kan genieten, herinneren we hun eraan dat zij hun dier steeds onder controle moeten hebben”, besluit Hourman.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving, actua, honden, leiband, Dudenpark, Leefmilieu Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni